Budapestguiden

Jag tänkte jag skulle återanvända den gamla Budapestguiden jag skrev ihop för drygt tre år sen, när Molly och jag besökt denna underbara stad. Vet faktiskt inte riktigt hur användbara tipsen är, en del borde det finnas i alla fall som den som ska dit kan ha nytta av.  Har du egna tips eller rättelser att dela med dig av, gör gärna det i kommentarerna!

Vi tog billiga flyget till Budapest, flög med Wizzair från Skavsta till Ferihegy. Flygningen tar ganska exakt 2 timmar. Från Ferihegy till Budapest kan man ta sig på flera sätt. Taxi - i terminalen har Zóna taxi en disk. Det är billigt och säkert. Det finns också andra former av Airport shuttles. Vi bokade genom hotellet, det kostade 8000 forint för två personer (ca 320 kr), vilket väl var ganska dyrt men det var smidigast eftersom vi anlände mitt i natten.Är man lite mer äventyrlig så går det också att ta tåget. Det avgår från Nyugati-stationen och kostar endast 300 forint per person, alltså ca 12 kronor. Tågresan tar en halvtimme och tja... det är inte Arlanda express direkt, men det funkar. Rökande medpassagerare och dörrar som öppnas under färd får man räkna med :-). Biljett köper man i förväg i luckan på stationen eller ombord på tåget. Nyugati-stationen är förresten otroligt vacker, se bilden till vänster.

Bodde gjorde vi på Marco Polo Ho(s)tel. Helt OK ställe att bo på, inte farligt dyrt och läget är super, nära till det mesta om man vill bo på Pest-sidan. Det är dels ett klassiskt vandrarhem med sovsalar men det finns också vanliga hotellrum. Visserligen inredda i åttiotalsstil, men rent, fräscht och med eget badrum/toa.


Budapest är som bekant uppdelat i två delar: I mitten flyter den stora floden Danube/Donau och på ena sidan finns det "moderna" Pest och på andra det äldre och kanske mer stillsamma Buda med sina gröna kullar. På Pestsidan finns shopping och nattliv. På bilden ser ni floden förså och till höger Pest. Det gröna längst bort är... just det, de där gröna på Budasidan. Vi passade på att ta en båttur en dag, det kostade ca en hundring/person och båt är alltid ett trevligt och skönt sätt att turista på. Särskilt om det är varmt. Vi lyckades pricka in vår båttur när det inte var så väldigt varmt och det dessutom började störtregna, men det var trevligt ändå. Trots att man inte hörde nåt av det som sades på knackig engelska på det förinspelade guidnings-bandet. Större delen av turisterna ombord var ändå mest intresserade av att dricka vin verkade det som. Dock inte vi som duktigt höll oss till Coca-Cola.
På den här bilden ser man utsikten från vårt hotellrum, vi bodde högst upp med takfönster och stack man ut huvudet ur det så såg det ut så här om man tittade åt vänster i alla fall. Fasaderna i Budapest är vackra men oftast mycket förfallna för att inte säga totalt vanvårdade. Putsen har fallit av så teglet syns under. Det är smutsigt och väldigt nedgånget. Tycker att det fixats mycket ändå sen jag var där för fem år sedan, men än finns mycket att åtgärda. Om tjugo år tror jag Budapest kommer vara en fantastiskt vacker stad. Här kommer en liten kavalkad med fasadbilder, det är mest Molly som står för fasadfetischismen i det här fallet. Undrar vem hon har ärvt sin fascination för gamla hus ifrån :-D?Här till höger ser ni ett hus som är iordningsställt. Visst är det fantastiskt vackert? Vi hade lite svårt att klura ut vad den målade texten betydde, men vi tror att det var någon sorts filminstitut eller kulturinstitut eller liknande. Det verkade vara någon sorts filmvisning där i alla fall och diverse jippon. Snyggt hus i alla fall!


Ytterligare en fantastisk fasad som Molly spanade in. Den här vackra portalen leder in till en sån där gammaldags galleria. Inte som dagens köplador alltså, utan en gång genom huset i gatuplan. Precis som i Paris, därav namnet Parisi udvar. Ligger i anslutning till den stora shoppinggatan i centrum Váci utca.En mix av gammalt och nytt som kanske inte är supervanligt ändå i Budapest. Vanligast är de äldre fasaderna i olika stadier av förfall, men här och där ser man ett alldeles nytt och modernt hus. Som på den här bilden. Om du tittar noga på bilden tagen från vårt hotellrum ser du längst bort ett modernt lyxigt bostadshus med en finfin takterass också. Klicka gärna på bilderna för att göra dem större!
Vissa fasader är utsmyckade på de mest fantastiskt konstfulla sätt. Det här huset var väl ändå i ett OK skick. Lite smutsigt men inte helt negligerat under kommunisttiden, kanske bodde nån partipamp där. Kolla in den tjusiga änglabruttan och jugendutsmyckningarna. Jag är ganska säker på att det här huset ligger längs paradgatan Andrássy útca som leder fram till Hjältarnas torg - Hösök tere. Gatan har inget mindre än Champs Élyssées som förlaga.

Börjar ni tröttna på fasader? Tja, än finns det en hel del kvar att kolla in. Den här t.ex. Också från Andrássy útca. I ett alldeles utmärkt skick den här gången, det verkade vara något företag som var inhyst i detta pampiga gamla palats kan man väl nästan kalla det. Inget dåligt hus hur som helst.

En lite mer närgågen fasadspaning. Men det är inte lätt att låta bli att föreviga en sån här fasad, eller hur? Vilket arbete som lagts ner på detta!Sista fasadbilden, jag lovar! Här lekte M lite med sepia-effekt och vore det inte för bilarna skulle den här bilden kunna vara så gammal som den ser ut att vara när bilden ser gammal ut.Det finns en hel del riktigt otäcka sovjetmonument också. Betongkolosser från sextio- och sjuttiotalet. Som Hotel Marriott på bilden. Visserligen ett lyxhotell som ligger precis vid floden på Pestsidan, men det är för jävla fult. Kanske snyggare inuti, vad vet jag. Utsidan låter i alla fall skämmas för sig.

På tal om otäcka monument över kommunismen: Vi tog en tur till Memento Park. Enligt alla broschyrer skulle det gå en direktbuss dit från Deák tér. Jo tjena. Vi hittade den i alla fall inte. Däremot lyckades vi krångla oss dit med de kommunala färdmedlen. Vi tog buss 47-49v till Etele tér (Telefonplan gissar vi på att det blir översatt till svenska ;-)). Därifrån tar man något som heter Volánbusz, det är gula bussar och inte vanliga bussarna som går inne i stan. Man går en bit bortom busstorget med de vanliga bussarna och där är ytterligare en busstation alltså. Köp biljett i biljettkassan inne i stationsbyggnaden, det kostar några kronor. Hållplatsen man stiger av vid heter Szoborpark och det tar ca 15 minuter att åka dit. Håll utkik efter hållplatsen bara :-D.Memento Park är öppet från klockan tio varje dag tills solen går ner. Det kostar 1500 HUF i entré (ca 60 kr) men är helt gratis om du har Budapest Card. Förutom alla statyer kan man kolla in en bildutställning om revolutionen 1956 och regimskiftet i slutet av åttiotalet/början av nittiotalet. Det visas också en film med engelsk text om den kommunistiska säkerhetspolisens verksamhet, deras underrättelsemetoder och angivningssystem. Och så kan man provsitta en Trabant, det ni! Souvenirer säljs naturligtvis också. Vad sägs om Trabantmodeller, koppar med tillskojade kommunistmotiv, leninljus eller äkta medaljer och partinålar för den som vill ha det.


Tja, vad ska man säga om den här parken? För mig var det lite dubbla känslor. Lite osmakligt samtidigt som det känns viktigt att berätta för dem som inte minns den här mörka tiden, om vad som hände. M är årsbarn med den ungerska republiken, bara några veckor äldre. Statyerna är också intressanta som de är. Bildspråket är fascinerande. Förhärligandet av kommunistiska hjältar är ett genialiskt pr-trick. Fast ändå gick det tack och lov åt helvete. Och - visst är den ultimata hämnden på kommunismen att göra ren och skär kapitalism av den?

Bilden på Stalins stövlar får bli den sista bilden från Memento park. Detta är resterna av en åtta meter hög Stalinstaty som en gång stod på Paradtorget i centrala Budapest. Den 23:e oktober 1956 revs statyn av revolutionärerna. Endast stövlarna blev kvar.


Nu över till något helt annat. Intressanta turistbilder på Molly! Nädå, lite annat blir det också. Jag tänkte skriva lite om maten och drycken i Budapest. Här på bilden ser ni M sitta och provfika på Spoon. Det är en hyfsat stor båt som ligger och guppar på Dunabe, förtöjd vid kajen på Pestsidan. Där kan man äta, dricka och ha det trevligt. Vi testfikade på dagen och var så nöjda att vi bestämde oss för att äta middag där samma kväll. Boka bord, det var inte fullt men ganska mycket folk ändå. Kan tänka mig att det är fullt senare på sommaren.


Vi drack ett gott ungerskt vin, åt havsaborre och avslutade med en ost- och fruktbricka. En riktig lyxmiddag för en tusenlapp för oss båda, då också inklusive varsin välkomstdrink och kaffe på maten. Det var fantastiskt gott och verkligen prisvärt!


Efter den här goda middagen gick vi vidare och drack varsin drink på en trevlig bar som hette Boom & Brass. Jag tog en mojito och M tog en strawberry margarita. En riktigt vass bartender fixade drinkarna. Färska och fina grönsaker, så nyttigt var det också :-D.Men det var ju inte alla dagar vi lyxade till det på det här viset. Ibland blev det lite enklare, som när vi besökte Hummus bar t ex. Först var det promenaden dit. Gatan vi gick på blev bara skummare och skummare. Mysko typer hängde i gathörnen, normal ungersk anständighet lyste med sin frånvaro. Vi gick och gick och hittade ingen jävla hummus-restaurang. Till sist, när vi verkligen började misströsta, var vi framme. Ett hippt vegoställe med sittplatser på övervåningen. Vi bad killen i kassan om hjälp eftersom vi inte riktigt förstod vad man förväntades äta när vi kollade in menyn och då blev vi serverade det som visas på bilden till vänster. Hummus med falafel resp. hummus med stekt svamp. Gott i och för sig, men kanske lite väl mycket kikärts-overload för den som inte är kikärtsfrälst som jag och M. Det var verkligen prisvärt, strax under hundralappen för oss båda inkl. läskeblask.

Och ja just det, jag kan inte släppa Spoon riktigt, det här är jag (till höger) som äter min goda havsaborre. Eller om det var ostbrickan. Glad var jag i alla fall, och det hade jag ju all anledning att vara!

Lite japanskt blev det också! Det var när vi var och såg Sex and the city som vi passade på att käka från det japanska rullbandet på Wasabi. Det var ett kallt och ett varmt band. Sushi gick hem bäst vid vårt bord i alla fall. En del rätter såg minst sagt suspekta ut. Vi bangade. Men det vi vågade oss på var riktigt gott! Ca 200 kr/person kostade maten, och då fick man äta så mycket man orkade.


När man äter och dricker hela tiden kan det ju hända att man måste uppsöka dam- eller herrummet. Gör man det i Budapest behöver man inte vara orolig för att det ska vara smutsigt i alla fall. Varenda toalett vi besökte var prickfritt ren. De flesta toaletter var dessutom superstajlat snygga som den här på Boom & Brass. Vi var grymt imponerade faktiskt.
Det ungerska språket kan man också bli imponerad av. Det är totalt obegripligt. Man tror att man kanske kan gissa sig till ett och annat ord men det är i princip omöjligt. Ibland blir det bara totalt fel. Vad "Felsök" betyder har vi dessvärre ingen aning om... men att "sajt" betyder ost lärde jag mig i alla fall!


Och så var det termalbaden förstås! Det finns 118 naturliga källor och borrade brunnar i stan och ur dessa forsar det dagigen fram över 70 miljoner liter vatten med en temperatur på upptå åttio grader ibland! Det finns följdaktligen en hel del ställen att njuta detta varma hälsosamma vatten på. Du hittar alla här.

M och jag begav oss till Széchenyi-badet som ligger i Stadsparken. Ni har med största sannolikhet sett bilder därifrån. De föreställer gamla farbröder som spelar schack i vattnet. De gjorde de såklart även vid vårt besök. I den varmaste bassängen. Vi ägnade oss enbart åt utomhusbad och ute finns det tre bassänger - en normalvarm simbassäng, en lite varmare (den på bilden) och en riktigt varm och skön. Där skulle jag kunnat ligga i några timmar, medan Molly tyckte det var alldeles för varmt.

Det kostar någon hundralapp att bada i fyra timmar. Stannar du kortare tid än så får du tillbaka pengar vid utgången. Det går att hyra badlakan men det är snarare lakan som tillhandahålls så ta med egen handduk. Det finns också möjlighet att låsa in värdesaker i kassaskåp vilket rekommenderas (det kostar ett par tior). Vill man äta finns det en enkel servering, vi testade på limpmacka med ister och rödlök. Rekommenderas inte, men alternativen var inte bättre de heller :D. Det finns möjlighet att få massage, det kostar drygt 100 kr. Betala direkt till massören och köp inte biljett i kassan för bästa service har jag fått tips om en gång.
Saluhallen är förstås värd ett besök. Det finns egentligen flera saluhallar i stan, men den största ligger i slutet av Váci utca och det var den vi kollade in. Lördagar lär vara den mest livliga dagen, när vi var där var det ganska lugnt. Vi skippade den ungerska salamin men passade på att testa langos the real hungarian way. Vilket visade sig kunna innebära att man fick den serverad med... ketchup! Nej tack sa vi och valde langos med gräddfil och rödlök istället. Flottigt och gottigt.

Váci útca var det ja. Budapest stora shoppinggata. Den börjar nära Saluhallen och slutar vid Café Gerbaud där man mycket ståndsmässigt (och turistigt!) kan inmundiga en smarrig bakelse. Där emellan finns alla möjliga butiker att shoppa loss i. De stora kedjorna förstås, men några spännande bekantskaper gjorde vi också.

Det började egentligen just på Váci där M snubblade in på LollipopShop. En pytteliten butik med kläder från unga ungerska designers. M köpte genast en jättefin tröja/kofta. Sen var vi inne på Mono som låg på vägen till vårt hotell. Där fick M ett ex av Budapest navigator - shopping & lifestyle guide och då hittade vi roliga grejer! T ex Retrock och syrran Retrock Deluxe. På Retrock mer hippt ungt mode och lite vintage på Deluxe snyggt lite mer klass och dyrare. INSITU som säljer heminredning och lite kläder, där blev det en fin tröja till N. Eclectick med massor av fina kläder. Bolt på samma skumma gata som Hummus Bar, där fanns det massor av roligt också - kläder, smycken, väskor och allt möjligt. Jajcica - en fantastisk second handbutik i en källare. Kolla in sajten om du ska till Budapest. Det mesta såldes till riktigt bra priser. De stora kedjora som finns överallt är förutom trista, dessutom dyrare jämfört med dessa butiker (undantaget kanske Retrock Deluxe).

1 kommentar:

RGB sa...

Fantastiskt vad mycket ni hann med. Vi var i alla fall på badet, saluhallen och åt världens godaste lunch med vin och båt på Donau för totalt 500 kr. Vi var bara fyra gäster på båten - så de ställde verkligen upp. Det här hände i februari 2011. Det var faktiskt 5 grader varmt och ingen snö och träden vid utebadet hade faktiskt börjat blomma lite!