torsdag 12 november 2009

Nu skyltas vägarna om

Sörmländska 90-vägar blir istället 80-vägar. Jag tycker att det är bra.

"Syften med översynen är att rädda liv genom att anpassa hastighetsgränserna till vägarnas standard. Hastigheten är helt avgörande för konsekvenserna av en olycka, säger Einar Schuch, vägdirektör på Vägverket Region Mälardalen."

För bara någon vecka sen var olyckan framme på 57:an, mitt emellan Gnesta och Björnlunda, en av de sträckor som får sänkt hastighet. Vad jag har hört gick det relativt bra för de inblandade, men en person är skadad och vet idag inte hur skadan kommer att påverka hans framtida liv. Alla insatser som görs för att minska skadade trafikanter är bra! Kan vi inte leva med några minuters längre resväg om det innebär att vi är tryggare på vägarna?

Sen vet jag faktiskt inte vad det här innebär i praktiken. Många kör som blådårar, minst sagt, på 57:an. Fort, fort, fort ska det gå, utan en tanke på att man riskerar både sitt eget - och inte minst andras! - liv med sin nonchalans. Kanske kommer dessa personer fortsätta köra alldeles för fort, även efter sänkningen. Jag hoppas i alla fall att de kör något mindre för fort åtminstone.

Polisen syns inte allt för ofta längs vägen, och när de väl dyker upp står de nästan alltid på samma ställe, där väl de flesta vid det här laget redan vet att det finns en viss risk att åka fast, resten av vägen är det fritt fram att stå på gasen, för där görs aldrig några kontroller.

Och - en till liten bonus med sänkningen:

"Omskyltningen ska även gynna miljön, för om alla i Sverige skulle köra efter skyltad hastighet så skulle koldioxid utsläppen minska med cirka 700 000 ton per år, vilket motsvarar utsläppen från cirka 240 000 bilar."

Inga kommentarer: