onsdag 16 december 2009

Julbord 2009

Bild lånad från angavallen.

I år har det spenatska hemmet drabbats av en sällan skådad hög nivå av intensitet när det gäller julstök. Det gäller att passa på när man inte har något jobb att gå till. För var dag som går känner jag att jag mer och mer närmar mig det kvinnoideal som rådde på femtiotalet.

Jag har bakat vörtbröd, pepparkakor och lussebullar och gjort massor av smarrigt godis. Jag har pysslat och pyntat och fejat. Städat har jag dock inte gjort, någon måtta får det väl ändå vara. ;-)

Inspirerad av den hemlige kocken Mats-Eric Nilsson anammar vi i år hans idé om hur ett julbord ska se ut. Vi gör så mycket som det bara går från grunden, för att inte slita ihjäl sig kan man ju istället faktiskt minska på antalet rätter. Så i år ta vi bort några saker och gör allt det övriga på egen hand. Dock inte prinskorven. Och skinkan kan jag kanske tänka mig att köpa färdigkokt också om jag nu hittar någon sådan KRAV-variant, mest för att de skinkor vi gjort själva här hemma mest blivit torra och trista. Förra året köpte vi färdigskivad i charken på Jarbells, finns det eko-varianten där i år blir det nog så nu med.

Annars kan jag lätt tänka mig att avstå från julskinkan. Jag har fått nog av rapporter om grisarnas elände och tänker inte äta en enda liten gris som levt ett ovärdigt liv. Vi har varit ganska duktiga på att köpa krav-gris även tidigare, men nu är det nolltolerans mot icke-krav hemma hos oss.

För övrigt blir det janssons frestelse, lax, köttbullar, prinskorvar, inlagd sill, sillsallad och rödbetssallad. Och så vörtbröd, upplandskubb, gimoknäcke, goda ostar och allt godis förstås också! Ett och annat glas julmust blir det nog också skulle jag tro :-).

3 kommentarer:

Birgitta S sa...

Det finns något lokalt alternativ av prinskorv som mina svärisar brukar köpa i S-hov. Undrar om det är fastmyrakorv? Den brukar i alla fall vara väldigt god, men vad den innehåller har jag ingen aning om.

Toughcookie sa...

Efter att ha sett hur "kravkorna" här på gården har det så struntar jag faktiskt i att leta kravmärkt kött. Tror att det producerade köttet har det ungefär lika illa oavsett om det är krav/eko eller "vanligt".
Vill man äta kött från djur som haft det bra så är det nog viltkött som gäller.
Men en vildsvinsskinka kanske vore nått!

Kajsa Bergman Fällén sa...

Birgitta S - tack för tipset!

Toughcookie - man kan ju aldrig vara säker, men på något sätt tror jag ändå den genomsnittliga Krav-kon har det bättre än andra kor. Och när det gäller grisar tror jag det är ännu större skillnad. Höns ska vi inte tala om...

Men vilt är nog det allra bästa, vi funderar lite på vildsvinsskinka också men då borde man ju rimmat den för länge sen om den skulle bli som en julskinka. Det lutar nog mest åt att vi struntar i skinkan trots allt.

Egentligen borde man ju bara köpa kött från djur man personligen inspekterat och sett att de har det bra!