Eftersom jag har slutat äta rött kött och vill äta så mycket vego som möjligt är det inte helt lätt att hitta på mat varje dag här hemma. Helst ska ju Nike gilla det också, hon är väl inte världens mest lättflörtade när det gäller att smaka på nya saker.
Jag behöver er hjälp helt enkelt - och därför utlyser jag nu en tävling om det bästa vegoreceptet. Förutom äran får vinnaren ett ex av ovan nämnda bok. Det är inte någon tjock kokbok med massor av recept, men det finns ett gäng som verkar värda att pröva och alla rätter är klimatsmarta såklart! Det kan också hända att man vinner någon annan liten överraskning... :-)
Reglerna är enkla - posta receptet som en kommentar till detta inlägg eller maila det till mig om det krånglar med kommentarsfunktionen. Jag försöker på något vetenskapligt sätt välja ut lagom många finalister som jag sedan provlagar. Därefter utser jag enväldigt en vinnare. Sista dag att tävla är 30/5, alltså nästa söndag.
Nu hoppas jag på många smarriga recept så att vi slipper äta samma gamla vegomat dag ut och dag in här...
5 kommentarer:
Här kommer mitt bidrag:
Hirsburgare med fetaost och soltorkade tomater.
Ingredienser
* 3/4 dl kesella/kvarg
* 1 ägg
* 1 dl ströbröd
* 1 liten rödlök
* 150 g fetaost
* 10 soltorkade tomater
* salt. svartpeppar. olivolja till grillning
* 2 dl hirs
Gör så här
1. Koka hirsen enligt anvisning på paketet. Låt kallna. Blanda den kalla kokta hirsen med kesella, ägg och ströbröd.
2. Skala och finhacka rödlöken. Tärna fetaosten. Finhacka de soltorkade tomaterna. Tillsätt detta. Rör till en jämn smet.
3. Smaka av med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Forma 12 bollar och platta ut dem till 2 cm tjocka burgare. Pensla med olivolja. Grilla i ca 5 minuter per sida tills de är genomgrillade och har fått fin färg.
Supersmarriga och ett roligare hamburgeralternativ än sojabiff :)
Ett litet bidrag från Ersarp:
Linsgryta
2 dl röda linser
1 gul lök
1 purjo
2 pot
2 grönsaksbuljong
1 liter vatten
4-5 msk ajvar relish mild
2 msk ketchup
1 knippe timjan
Salt o peppar
Tillsätt linser i ”fräset”. Smula ner buljong. Häll på vatten, rör ner ajvar, ketchup, timjan och kryddor. Koka ca 20 min. Servera gärna med en klick creme fraiche.
Mitt bidrag är i länkform - indisk daal med kokosmjölk. Lätt att hitta ekologiska råvaror också.
http://www.tasteline.com/recept/Daal_2
Jag brukar baka egna chapatis till, stekpannebröd alltså.
Åh spaghetti med fetaost!
Kolla mitt receptregister:
Kow pat men byt ut köttet mot svamp som du marinerar i sojan/curryn efter att ha stekt dom.
Om du med att avstå rött kött menar att du kan tänka dig att äta kyckling så kan du titta på ris med gröna bönor, en persisk rätt, lubia polow.
Jag har bara MASSOR av recept och tips. Inte sådär jätteveggo inriktade men allt går :). Inom det libanesiska köket finns det mycket fisk. Man kan byta ut kött mot tofu (och då menar jag inte sånt som man har förklätt till korvar utan vanlig hederlig tofu). Då finns det många trevliga japanska rätter. Miso-soppor med kanske någon mussla, stråhackade grönsaker och tofu. Ris med en sås av "stuvade" grönsaker. Allt oerhört gott.
Skicka en kommentar