tisdag 21 september 2010

Hej sverigedemokrat!

Du är en av 330 000 som röstade in Sverigedemokraterna i riksdagen i söndags. Kanske röstade du också in SD i kommunfullmäktige här i Gnesta. Eller i någon annan kommun.

Och här sitter jag och funderar på varför.

Här i Björnlunda finns flest SD-väljare i hela Gnesta. Exakt lika många som röstade på SD i riksdagsvalet röstade på MP i riksdagsvalet. Sedan jag blev medlem i Miljöpartiet för nästan två år sedan har jag slitit i mitt anletes svett för att föra fram Miljöpartiets politik i Gnesta. När som helst går det att prata politik med mig eller någon av mina partikamrater, när ni träffar oss på Jarbells eller Stopp, när vi hämtar barn i dagis eller skola, på Humbles eller Thekannan, på pendeln eller var du nu springer på någon av oss.

SD har inte synts till över huvud taget här i kommunen. Vet du tillräckligt om SDs politik för att vara säker på att du röstat på ett parti som kan representera dig i Sveriges riksdag?

Eller är du kanske bara missnöjd för att det mesta är åt helvete? De rika blir rikare, de fattiga fattigare. Din gamla mamma får ligga i många timmar i sin säng innan hemtjänsten kommer och hjälper henne upp. Dina barn knökas in på överfulla förskolor och skolan känns mer eller mindre nedläggningshotad. Bensinen blir dyrare, maten blir dyrare. Brottsligheten tycks öka och bli grövre.

Det måste vara någons fel.

Jag skulle vilja fråga dig några saker jag funderat på. Först och främst skulle jag vilja fråga varför du tror att det här är en lösning. Om nu allt är så åt helvete, varför tror du att en enkel lösning ska räcka? Varför gör du inte något själv? Protestera, demonstrera, skriv en insändare, starta ett upprop, gå med i ett politiskt parti eller en förening. Gör något! Jag tror du mest ligger på soffan och gnäller över sakernas tillstånd. Varför?

Sen skulle jag vilja fråga dig hur det känns att rösta på ett parti som när de vinner mandat i fullmäktige och riksdag, får människor att känna rädsla. Ett parti, vars sympatisörer, när deras parti kritiseras, som jag gör nu t.ex., i princip alltid går till attack. Sist jag skrev kritiskt om SD drällde det in hatiska och ilskna kommentarer. Anonyma såklart. Jag struntade i att publicera dem (och det lär inte hända att jag gör det den här gången heller).

Jag fördömer ingen. Låter mig inte sjunka till den nivån. Att fördöma sverigedemokrater är ungefär lika illa som att fördöma invandrare. Politiken däremot, fördömer jag absolut.

Mest av allt skulle jag vilja veta varför du röstar som du gör. Varför du tror att minskad invandring är lösningen på alla problem. Hur du tror att det skulle hjälpa dig och göra ditt liv bättre. Vad du tror att du har åstadkommit med att lägga din röst på SD.

Ni är som sagt 330 000 personer där ute. Någon av er borde se det här. Svara gärna, men håll det på en juste diskussionsnivå tack.

10 kommentarer:

Sabina sa...

finaste Kajsa!! stor stor kram

Lisbet Lindell sa...

Jag ska inte ta diskution i ditt inlägg för jag kan inte så mycket om politiken att jag kan diskutera det (är tyvärr inte tillräckligt intresserad, beklagligt, jag vet)
Jag har dock inte röstat på SD och jag bor inte heller i din komun. Det jag vill säga är att jag beundrar din kamp och tycker du gör ett fantastiskt jobb. Du skriver så himla bra och intressant. Jag är imponerad av dej! Kramar från Lisbet

cruella sa...

Väl talat och modigt, Kajsa!

Marie80 sa...

Varför ska de som har röstat på SD förklara sig, de har tydligen läst deras partipunkter, det är som andra människor dumförklarar de som har röstat på SD, de andra som röstat på de andra partierna har nog inte fått frågan,varför röstade du på moderaterna? Jag är själv socialdemokrat och har varit det hela mitt liv och varför jag röstade på dem är att i mitt tycke så är det ett arbetarparti och jag som är en vanlig arbetare med en vanlig lön och hyreslägenhet, skulle aldrig falla mig i att rösta på moderaterna, som i mitt tycke sparkar på de svaga och sjuka, vi har fått ta del utav det och försäkringskassans nya regler, vi vet hur det känns och jag kan lova att det är ingen rolig sits man är i då, de rika blir rikare och de fattiga blir fattigare, jag är socialdemokrat och jag är stolt över det, medias bild av alla partier förstoras upp, att SD är så hemska människor och monster, de är vanliga människor som vi andra, men är det rätt att de ska bli attackerade och misshandlade, så mycket var yttrandefriheten värd i detta land, om enbart vissa får säga sina åsikter och andra måste hålla tyst då är det helt fel, i sådana fall får man väl avskaffa demokratin och rösträtten och låta kungen bestämma hur detta land skall skötas som man gjorde förr i tiden, Mona Sahlin har också fått utstå mycket skit från media, och fattar inte hur hon orkar....det är hemskt tycker jag. Alla tycker vi olika och även om man inte håller med dem som tycker olika så ska man respektera det. Detta är mina åsikter och vad jag tycker om hela valcirkusen

Kajsa Bergman Fällén sa...

Tja förklara sig har jag väl inte bett dem om? Däremot vill jag förstå. Och jag förstår inte hur jag än vrider och vänder på det så därför frågar jag. Om någon frågar mig varför jag röstar på Miljöpartiet tycker jag det är helt OK faktiskt, riktigt roligt.

Jag skulle heller aldrig rösta på moderaterna och om du läst min blogg tror jag nog att du förstår att jag vet hur det är att vara sjukskriven...

Att avskaffa demokratin är väl en riktigt usel idé, tycker du inte? Att be andra berätta om varför de tycker som de tycker är väl inte att inte respektera dem? Tvärtom tycker jag.

Marie80 sa...

Att avskaffa demokratin ,var ju bara ett exempel och jo, jag har läst din blogg och vet att du är sjukskriven, det jag menade är att man frågar dem som röstat på SD , och varför, det är väl de själva som vet och kanske tycker de att samhället har blivit hårdare och kallare och vill ha förändring, men att det blir som hetsjakt på dem som röstat på SD, som att de vore sämre människor än vi andra, och det är media som kommer med alla dessa rubriker som förstorar upp allt, som sagt alla får tycka och rösta på de vill, så länge man respekterar och värnar om varandra, mitt hjärta slår för dem som är utanför samhället de hemlösa, dessa människor har inte ens nämnts i valdebatterna, man har hellre ängnat tid åt att säga att man inte ska rösta på ett visst parti, istället, och hade hoppats att socialdemokraterna hade kommit med något nytt, att alla ska ha rätt till bostad, ingen ska lämnas utanför, och för misshandlade och vanvårdade djur, och jag som är uppväxt med en pappa som drack alkohol, varje helg och högtid, så tycker jag att detta också är en viktig fråga, att barn får den hjälpen de behöver, och stöd från samhället, jag fick stöd både utav min mamma och från anhörigagrupper och det har stärkt mig väldigt mycket, samma sak med att man borde fokusera på mobbning, jag har själv blivit mobbad ända sedan första klass upp till gymnasiet, barn ska inte behöva vara rädda för att gå till skolan, dessa är vad jag brinner för och vad jag gör själv är att engagerar mig i det hemlösa, köper situation stockholm, samlar kläder och ger till de hemlösa, till en kyrka nära där jag bor, är med i olika organisationer för omplaceringshundar och adopterade hundar.Nu blev det mycket, men tycker att din blogg är väldigt intressant och det är bra att folk har olika åsikter, för det vore trist om alla tycker lika.

Kajsa Bergman Fällén sa...

Marie80 - ja, jag tror det är mekanismen också, men det är ju så uppåt väggarna så att jag blir ledsen. Varför inte göra någonting konstruktivt istället för att försöka hitta en syndabock (invandrarna i det här fallet)?

Man ska självklart kunna rösta på vilket parti man vill, det är också demokrati även om jag personligen beklagar att man väljer SD.

Mer åsikter vill jag ha :)! Och jag vill veta hur folk resonerar och tänker och hur man kan ta de tankarna och göra någonting bra istället för att bara hata.

Nikki sa...

När det gäller mig så skrämmer så väl SD som Alliansen skiten av mig. Jag börjar tröttna på att det blivit ett sådant ramaskri av detta! Var finns/fanns alla människor när Alliansen slängde ut alla oss sjuka människor från sjukförsäkringen? Vem ställde upp för oss då? Vem protesterade? Min röst gick inte till SD och kommer aldrig att göra men jag tror att många människor i Sverige är missnöjda och det missnöjet lär inte bli mindre när fattiga ska bli fattigare och rika bli rikare! Så om fyra är kommer antagligen SD att vara ännu större och nej att tala skit om dem eller ta till odemoktratiska metoder kommer inte att ge dem färre röster utan tvärtom!

Marie80 sa...

Håller helt med dig Nikki.

Thom sa...

En mycket bra blick på livet ur en Sverigedemokrats synvinkel kan man få på:

http://thereseborg.wordpress.com

Mvh,
Thom Zetterström (SD)