onsdag 9 mars 2011

Ett pedagogiskt problem

Politikerna i landstinget här i Sörmland verkar ha fått ett pedagogiskt problem på halsen. Jag tittar på SNs sändning från landstingsfullmäktige i efterhand och det verkar nästan som om politikerna faktiskt inte tycker att något fel har begåtts. Helt ärligt. De försöker inte slingra sig, men det är ju naturligtvis hopplöst svårt att förklara det man försöker förklara.

Det blir bara väldigt märkligt när man säger att felaktiga arvoden betalats ut ja, men det beror dels på en gammal arvodeskultur som man ärvt och dessutom har man gjort skäl för pengarna genom att arbeta för dem. Jag förstår politikernas syn på det hela, men jag har enormt svårt att förstå hur man tror att väljarna ska acceptera argumenten för de framstår inte som särskilt smarta.

Thomas af Bjur (fp) säger att alla politiker som fått dessa felaktiga arvoden har gjort skäl för pengarna. Det som är problemet är att man inte beslutat om arvodena på demokratiskt sätt. Fast de var rätt egentligen och det inte skulle varit något problem om man bara gjort rätt, men eftersom man alltid gjort fel så fortsatte de nuvarande politikerna att göra fel. Ett rätt klent försvar faktiskt. Och enormt svårt att få människor att förstå logiken i detta. Särskilt när man blir lite upprörd över att känna sig anklagad när man arbetat så hårt som politikerna tycker att man gjort. Och det har de säkert gjort också. Men i alla fall.

Lotta Finstorp (m) har nu gått ut med att hon betalar tillbaka felaktigt utbetalda arvoden. 130.000 kr handlar det om. Det lär gynna moderaterna och jag kan förstå henne på ett privat plan. Vem vill vara förknippad med denna arvodeshistoria, framstå som en fifflare? För som det ser ut nu är det ju precis vad politikerna gör i större delen av allmänhetens ögon. SÅ svårt kan det väl inte vara att förklara? Eller uppenbarligen är det precis vad det är...

Den politiska toppens kommunikationsstrategi verkar vara att lite halvanonymt pumpa ut kommentarer på diverse SN-artiklar, skylla på just SN i största allmänhet och förorättat upprepa tusen gånger att alla har gjort skäl för sitt felaktiga och olagliga arvode.

Inga kommentarer: