tisdag 12 maj 2009

Lätt morgonchock

Satte minst sagt kaffet i halsen imorse när jag tittade i tidningen. Mellanstadierna i skolorna i Björnlunda, Stjärnhov och Laxne läggs ner. Barnen ska bussas till Gnesta från och med i höst.

Tror inte att jag hämtat mig riktigt än. Känner mig arg, ledsen och besviken. Att det fanns en skola i Björnlunda var en av de anledningar som fick oss att flytta hit. Nu finns snart bara lågstadiet kvar. Vad blir nästa steg? När försvinner lågstadiet? När ska småbarnen börja bussas in till Gnesta? Varför ska barnen utanför centralorten vara de som får stå för nedskärningarna?

Möten hölls igår i Gnestas skolor, föräldrar till skolbarnen var inbjudna. Och redan i höst ska nyordningen börja gälla.

Hur ska det här gå till? Hur ska man hinna förbereda för att hundratals barn plötsligt dyker upp i skolor som är dimensionerade för många färre? De skulle få ta med sig sina lärare i början. Hur ska nioåringarna klara att åka skolbuss varje dag? Jag vill inte ha min nioåring stående ute och vänta på bussen i mörkret en vintermorgon.

Hur påverkas barnen av detta? Tryggheten med den lilla välbekanta skolan försvinner. De ska forslas in till stor-skolan varje dag och hem igen. Lärare kommer att försvinna på sikt. Miljömässigt är det rena vansinnet att bussa in hundratals ungar varje dag.

En lätt morgonchock som sagt. Jag lär återkomma i ämnet.

1 kommentar:

A sa...

Jag förstår dig precis. Här slåss vi med näbbar och klor för att få ha skolan kvar. Pengar ska sparas och beslutet är att två skolor ska läggas ner. Naturligtvis byskolor, det går ju inte att lägga ner i stan. Nej, istället ska barnen redan från förskoleklass åka 3 mil med buss till grannbyn. Vi demonstrerar, har möten med politiker och hoppas på det bästa.