måndag 11 maj 2009

Bussförare sökes desperat

Ser på Rapport om bussföretagen som vill ändra lagen så att det ska bli möjligt för 18-åringar att ta busskörkort. Idag är åldersgränsen 21. Man vill öppna möjligheten för unga att ta kortet redan på gymnasiet och gå ut skolan som färigutbildade bussförare. Bakom det här kan man väl tänka sig att det finns en tanke. Att det är svårt att få tag på bussförare idag och att man vill ha fler kandidater att sätta bakom ratten.

Smart! Eller kanske inte. En herre från VTI hävisade till massiv forskning som pekade i samma riktning - yngre personer är omogna på ett sätt som alldeles för lätt kan göra dem olämpliga som busschaufförer med ansvar för hundratals människoliv varje dag. Att titta på olycksstatistiken för unga bilförare räcker kanske.

Bussföretagen kanske istället skulle ta sig en funderare på varför ingen vill bli bussförare idag. Ensamarbete, risk för att utsättas för våld och att bli rånad på kassan. Stressig och inte särskilt hälsosam miljö. Låg lön och stillasittande arbete.

Kanske en förbättring av bussförarnas villkor skulle vara något istället för att utsätta passagerarna (kunderna!!!) för livsfara?

Inga kommentarer: