torsdag 16 juli 2009

Den där svininfluensan

Bild lånad av jere-me via Flickr Creative Commons.

Det pratas mycket om svininfluensan nu. Massvaccineringar är att vänta. Om nu vaccinet räcker. Om det finns pengar. Plötsligt känns det som om det bokstavligen är en fråga om liv och död. Kommer det finnas vaccin så det räcker åt mig?

Eller vänta nu. Måste jag vaccinera mig? Jag är absolut för vaccineringar. Skulle t.ex. aldrig drömma om att inte vaccinera mina barn, är fullkomligt övertygad om att jag utsätter mina barn för en större risk genom att inte låta dem ta MPR-vaccinet än att låta dem göra det.

Ändå är jag smått skeptisk när det gäller vaccin. Det kan väl inte alltid vara nödvändigt? Som alla dessa influensavaccin som människor tar varje höst. Så de slipper vara hemma från jobbet i influensa. Fullt friska människor som möjligen skulle ligga däckade en vecka men bli långt ifrån dödligt sjuka.

Är det motiverat att vuxna, fullt friska människor vaccinerar sig mot sjukdomar som de överlever utan att få några men alls mer än en sjukskrivningsvecka?

Självklart ska sjuka, svaga, unga och gamla vaccineras. Men vi andra?

Jag vet faktiskt inte. Det är inte ett helt enkelt beslut att ta. Eller finns det andra skäl till att vaccinera sig när det handlar om en pandemi, att man bör vaccinera sig för att minimera spridningen till andra? Det är mycket skrämselpropaganda men lite fakta i snacket kring svininfluensan. Blir inte klok på't alls.

7 kommentarer:

Lisa sa...

Jag tänkte vaccinera mig men jag gör det eftersom jag kommer att arbeta med små barn och det är ju ingen nyhet direkt att det är en smitthärd utan motstycke ;)

Jag funderar på att fråga chefen om hon är villig att betala för min vaccination - det ligger lite i förskolans intresse att ha friskstämplade pedagoger :)

/Flisan

Anna sa...

Jag tänker också vaccinera mig så snart det är möjligt. Jag är en sån som är sjuk rätt ofta och eftersom jag åker på influensa varje år och den här verkar ta kål på unga och i övrigt friska personer känns det som att jag borde vaccinera mig. Men samtidigt. Jag vet inte om det är varken nödvändigt eller vettigt. Jag har ju skippat tbe-vaccinet i alla år och det kanske är större risk egentligen. (fast det har jag iofs tänkt ta varje år men så blir det inte av...)

Kajsa sa...

Jag blev ännu mer tveksam när jag hörde idag att de sa att man skulle vaccinera sig för att "inte belasta sjukvården i onödan". Kan väl kanske i och för sig vara lovvärt i Sörmland ;-) men ändå. Det känns som ett konstigt skäl. För mig känns det som om man vaccinerar sig för att slippa dö eller bli svårt sjuk typ. Inte för att samhällets maskineri ska rulla på smidigare.

Eller så gör jag det i alla fall. Vi får se.

Berndt sa...

Hej!

Jag har inte heller tidigare tyckt att man i "onödan" ska behöva vaccinera sig men har nu ändrat uppfattning. Förra året fick jag influensa som antogs vara lindrigare än svininfluensan men så sjuk som jag blev då har jag inte varit som vuxen varken förr eller senare. Nästan tre veckor var jag mer eller mindre däckad så nu vaccinerar jag mig för nåt liknande vill jag inte vara med om mer.

Anonym sa...

Jag tänker så här: att om jag som inte tillhör någon riskgrupp vaccinerar mig så hjälper jag även riskgrupperna, eftersom jag då håller mig frisk och inte riskerar att de drabbas.

Berndt sa...

Det som Anonym föreslår tycker jag låter väldigt vettigt. En bra anledning till att vaccinera sig.

Kajsa sa...

Ja, det som anonym skriver brukar vara mitt vanligaste argument för att vaccinera sig. Som detta med MPR till barn. De som väljer att inte göra det kan ju göra det tack vare att andra faktiskt vaccinerar sina barn.

Troligen blir det nog så att jag vaccinerar mig i alla fall. Om jag inte får influensan före det finns nåt vaccin, det verkar som om den ska slå till vid skolstart.