tisdag 18 augusti 2009

Gnesta kommun behöver inte spara pengar längre!

Eller jo. Litegrann. Som en bisak.

För bara några månader sen satt jag på ett möte i Welandersborgsskolan i Björnlunda. Några veckor senare satt jag på ett möte i Kyrkans Hus i Björnlunda. Barn- och utbildningsförvaltningen och allianspolitikerna var eniga. Det ekonomiska läget var bekymmersamt och tyvärr var kommunen tvingad att spara på skolan. Ja, alla skulle ju spara förstås. Jag minns särskilt att Ingrid Jerneborg Glimne var bekymrad över de protester som skulle höras när det var dags för den socialnämnden, där hon är ordförande, att lägga fram sina besparingar.

Kris alltså. Krav på besparingar så inte hela kommunen skulle kollapsa. Det fanns inga alternativ.

Nu har alliansen ändrat sig. Det meddelas i Inlägg utifrån i dagens SN - "Ny skolorganisation är ett sätt att bevara kvaliteten".

"Det är inte enbart ekonomi som ligger bakom förslaget. Lika mycket handlar om ansvar för att skapa fullgoda pedagogiska förutsättningar, inte minst när det gäller möjligheten att samordna kompetens och resurser för elever i behov av extra stöd. "

Man passar på att ge oppositionen en känga:

"Att det ursprungliga förslaget skulle vara en första ”spik i nedläggningskistan” har alltså hela tiden varit en myt, vilken oppositionen inte varit sen att underblåsa – allt för att framstå som ”the good guys”. Men de har inte mer resurser än vi, och frågan är vad som då skulle få stryka på foten. Vård och omsorg? Jämför gärna vad som nu händer i andra kommuner – även S-styrda – så förstår ni utmaningarna alla kommunledningar ställs inför i en tid av vikande skatteunderlag. "

Hur skulle de ha det nu? Handlade det om att spara pengar eller att göra skolan bättre? Nej, det här framstår bara som ytterligare ett huvudlöst beslut. Som man nu försöker släta över med att trycka på att det här, det är det bästa för barnen!

De har inte lyckats räkna ut hur mycket som sparas. De har lyckats reta upp halva kommunen så till den milda grad att var och varannan människa man springer på i byn pratar om att flytta härifrån. Detta inlägg i debatten känns faktiskt mest panikartat.

Till sist lyckas man klämma in en rad om vårdnadsbidraget som en symbol för den vackra valfrihet alliansen skapar för medborgarna. Valfriheten för människor att välja att avstå från att förvärvsarbeta och istället leva på 3000 kr i månaden. Ett val som är få förunnat att göra, skulle jag säga.

Och att detta inte är en spik i nedläggningskistan för småorterna i Gnesta, det lär vi inte få veta förrän det är försent.

1 kommentar:

Mikael Clemens sa...

Bra påpekat! Alliansens förklaring att man omorganiserar i skolan, börjar bussa barn, ökar antal elever per klass och minskar lärarantalet för att höja kvalitén faller på sin egen orimlighet.