måndag 14 september 2009

Glad, stolt, grön och skön

Idag känner jag mig lite extra stolt och glad över att vara miljöpartist i Gnesta. Det är dags för ärendet med omorganisationen av grundskolan att röstas om i kommunstyrelsen och det uppmärksammas på en helsida i SN.

Politikerna själva får uttala sig och alliansens företrädare säger saker som får det att låta som om våra ungar bara är små pjäser på ett schackbräde och kan flyttas hit och dit utan att man någonsin tänker på konsekvenserna. Jo, vi får veta att det här är en viktig omorganisation eftersom barnen behöver fler kompisar.

S-politikerna svarar vettigare men bäst av alla svarar Kerstin Landin, som representerar Miljöpartiet i kommunstyrelsen. På frågan "Hur tror du att en eventuell omorganisation kan påverka inflyttningen till ytterorterna?" svarar Kerstin "Det behöver man inte ens gissa. Ska man flytta som barnfamilj vill man nog inte flytta till en ort där barnen bara kan gå till fjärde klass och sen sitta och åka buss."

Alliansen säger sig vilja öka inflyttningen i kommunen. Att det inte är barnfamiljer man vill ska flytta hit står helt klart. Själv hade vi, som jag skrivit tidigare, aldrig flyttat till Björnlunda om vi vetat att mellanstadiet skulle läggas ner. Inte en chans! Vi trivs fantastiskt bra med det mesta här i Björnlunda, men ibland tänker jag att det kanske var ett dumt beslut att flytta hit trots allt.

Varför bodde vi inte kvar i vår mysiga lägenhet i förorten istället? Där fanns det skolor på gångavstånd eller buss/tunnelbaneavstånd om man valde en annan skola. Stora klasser kanske, även där, men å andra sidan lätt att ta sig till skolan utan att riskera liv och hälsa och dessutom flera skolor att välja på. Till en lägre kostnad dessutom, vi betalar flera sköna tusenlappar, i form av högre kommunalskatt, mer i månaden för att få ynnesten att bo i avfolkningsbygden Björnlunda.

Dessutom betalar vi med tid. Att kommunikationerna inte är särskilt viktiga för alliansen står helt klart, eftersom bussarna mest är till för transporter till och från skolan. Min restid till jobb har varit nästan fyra timmar om dagen, varje dag hittills. Hade vi bott kvar i förorten hade det handlat om en timme.

Så, för den nätta kostnaden av ca 30 000 kr och ca 600-700 timmar varje år får vi förmånen att bo i fantastiska Björnlunda. Det skulle kunna vara värt det om man erbjöd någonting bättre än förorten. Omorgaisationen av skolan är inte någonting som gör tillvaron bättre för oss som inte bor i centrala Gnesta, oavsett vilka efterkonstruktioner i form av snack om att öka den pedagogiska kvalitén och att barnen ska få mer kompisar, som man kommer dragandes med.

Vad ska man locka familjer med? Betala mer för att flytta till ett ställe som är sämre än det ni bor på nu?

Så: jag är extra glad och stolt idag över att vara medlem i ett politiskt parti som inte ställer upp på det urusla omorganisationsförslaget. Som tror på en levande landsbygd och att barnen och familjerna har en naturlig plats här!

Om ett år är det val. Rösta grönt du också!

1 kommentar:

Toughcookie sa...

Enligt Daniel är det fortfarande inte försent, han hade pratat med Gert och de hade tydligen någon plan tillsammans med Mp. Mer info kommer under kvällen om det går som planerat!