torsdag 12 november 2009

Ensamma flyktingbarn

Det pratas mycket om Vellinge just nu. Flyktingar är inte ett dugg välkomna dit, det har vi förstått och förfasats över de senaste dagarna.

Men innan vi ställer oss upp och pekar finger åt de osolidariska och icke-empatiska skåningarna kanske vi ska rannsaka oss själva? Hur ser det ut i DIN kommun?

I Gnesta är det väl sådär. Vi har tagit emot 25 flyktingar per år under de senaste tre åren. Nu är avtalet förlängt med ytterligare ett år - det kommer alltså 25 nya flyktingar till Gnesta under 2010. Några ensamkommande flyktingbarn är det inte fråga om, utan vuxna flyktingar med anhöriga.

Borde inte varje kommun ställa upp för de här barnen? "Att ta ansvar" är ett uttryck som majoriteten i Gnesta använt flitigt under senare tid. När det gäller ekonomin.

Det finns också andra sätt att ta ansvar på. Ansvar för de människor som lämnar allt de har med förhoppning om ett bättre liv i Sverige. En del av dem är barn som kommer alldeles ensamma, ibland med traumatiska händelser i bagaget. Men det handlar också om att ta ansvar tillsammans, att alla kommuner ställer upp och tar ansvar och hjälps åt att hjälpa dessa människor. Mikael Clemens ställde för övrigt en interpellation till Henric Sörblad om detta tidigare i höst.

Gnesta kommun är inte någon stor kommun. Kanske är 25 flyktingar om året en rimlig mängd, kanske borde det vara fler. Alldeles för få ensamkommande flyktingbarn är det i alla fall, när det är noll stycken.

Klart är att Vellinge inte är de enda som inte tar sitt ansvar. Ekerö kommun (25 000 invånare) utanför Stockholm tog t.ex. emot endast 5 flyktingar år 2008 och Gnosjö (10 000 invånare) 9 stycken. Bara för att ta ett par exempel. Ansvar som sagt, det vill jag se mer av!

Inga kommentarer: