onsdag 18 november 2009

Lekplatser i Björnlunda

Idag behandlas ett medborgarförslag om lekplatserna i Björnlunda i Kultur- och tekniknämnden. Idag finns det fem lekplatser utspridda i samhället. Fem tråkiga, oinspirerande och sällan besökta lekplatser. På vår närmaste lekplats finns två gungor, en sandlåda som mest används som katt-toalett och en sån där vippgunga i form av en anka. Eller en kyckling, det är lite svårt att avgöra. Tidigare fanns en klätterställning men den backade en lastbil på och förstörde så då tog man bort den.

Vidare finns Kvarnparken. Där finns gungor med stenhårt underlag. Två gungor. En stor sandlåda, en klätterställning med rutschkana och en större gungleksak typ gungbräde. Varma dagar är det nästan omöjligt att vara i Kvarnparken då den ligger helt i gassande sol utan särskilt mycket skydd.

Och så har vi ytterligare två parker i samma stil. Tråkiga lekredskap och sällan någon som är där.

Personen som ställde medborgarförslaget tyckte att det vore trevligt om det fanns en enda stor lekpark med riktigt roliga saker för barnen, en central samlingsplats dit man kunde gå och umgås, träffa andra barn och föräldrar. För att finansiera det hela föreslogs att man kunde sälja tomtmarken till en av lekparkerna.

Björnlunda är inte särskilt stort. Det behövs knappast fem lekplatser. De som finns är mest sorgliga och det finns som sagt ingen gemensam samlingsplats där det finns andra barn att leka med och andra föräldrar att fika med.

Kultur- och teknikförvaltingen tycker dock inte alls likadant. En central lekplats "gynnar bara de närboende" (hallå, allt är nära i Björnlunda!). Dessutom är det "mycket kostnadskrävande" (inte ett ord om finansieringsförslaget med den sålda tomten nämns, men det är kanske inte kultur- och teknikförvaltningens sak).

Dessutom menar man att barnen utsätts för trafikfara om det bara finns en enda lekpark. Hm... tanken med medborgarförslaget var att det skulle finnas en park på var sida om järnvägen. Fyra av de fem lekparkerna skulle slås ihop till en och skogslekparken uppe på berget skulle finnas kvar. Lite märkligt resonemang också att använda trafikfareresonemanget i detta fall när det inte är intressant när det gäller barnens skolväg. Men återigen, olika förvaltningar.

Så förvaltningens tjänsteförslag är att avslå detta utmärkta medborgarförslag, vad politikerna tycker återstår att se. Men det är väl inte en allt för vild gissning att varken kommunens ytterorter eller barnen i kommunen har särskilt hög prioritet. Även om jag hoppas på motsatsen.

En annan sak att notera är att man precis som i skolfrågan uttalar sig om att något kostar för mycket, utan att för den skull presentera några siffror. Jag har lite svårt för det där. Om man säger att något är för dyrt måste man väl i konsekvensens namn också veta hur dyrt det är?

Mötet äger rum klockan 16 idag på Ungdomens hus. Vem som helst får gå dit och lyssna och det finns även möjlighet att ställa frågor på allmänhetens frågestund.

2 kommentarer:

Mikke sa...

Det var ju ett bra och genomtänkt förslag. Ser ingen anledning för dem att säga nej till det, men sådana här centraliseringar kanske man inte gillar. Kanske för att det kan öka kommunikationen mellan de boende i Björnlunda...

Kajsa Bergman Fällén sa...

Ja, vi kunde ju prata ihop oss och göra nåt åt saken. Läskigt :-)