söndag 24 januari 2010

Mindre pengar i plånboken

Läser det här och där, allt oftare nu när de rödgröna stadigt behåller ledarpositionen i opinionsundersökning efter opinionsundersökning. "Förstår du inte hur mycket pengar du kommer att förlora om de rödgröna vinner valet?"

Jo, jag förstår utmärkt att ett rödgrönt alternativ innebär högre skatter. Flera tusenlappar för mig som har en hyfsad lön. Skatterna har sänkts varje år sedan alliansen kom till makten, mest för oss som redan har så vi klarar oss. För långinkomsttagare blir skillnaden inte alls lika kännbar förstås. Allt bekostas genom att skära i de offentliga utgifterna, främst drabbas även där de som redan har minst - långtidssjukskrivna och arbetslösa till exempel.

Det alliansivrare inte verkar ha förstått är att jag faktiskt hellre betalar lite mer i skatt och vet att det finns ett skyddsnät om jag skulle behöva det. Eller (hör och häpna) om NÅGON ANNAN skulle behöva det. Jag tror på att man ska dela med sig om man har mer än man behöver. Pay it forward. Pengar är inte allt, man kan faktiskt ha tillräckligt mycket och känna sig ganska nöjd med det, tycka att nån annan behöver mina skattekronor mer än vad jag gör.

Detta verkar vara fullkomligt obegripligt för de flesta på högersidan dock, där man föredrar sköt dig sjäv och skit i andra, har en tro på att bara man gör det tillräckligt dåligt för den som redan har det kasst ekonomiskt och kanske även på samma sätt, kommer den personen skärpa sig, rycka upp sig och ta tag i sitt liv.

4 kommentarer:

A sa...

Jag är inte politiskt intresserad, men jag håller helt och hållet med allt du skriver. Och jag kommer helt klart att rösta nästa val och det blir Inte på några blåa partier...

Kajsa Bergman Fällén sa...

Det verkar extremt svårt för högersidan att förstå att alla inte bara tänker på sig själva :-)

cruella sa...

Nu innehåller ju den så förkättrade arbetslinjen och reformeringen av sjukförsäkringsystemet lite mer än så.

Kajsa Bergman Fällén sa...

Visst, det gör den ju. Men argumentet åker fram nu hela tiden. Häromdagen läste jag: "Så många skattekronor förlorar DU på en rödgrön regering".

Det var vad inlägget handlar om. Att alliansens förespråkare just nu verkar tro att man ska rösta på dem så jag slipper betala några hundralappar mer i skatt.