lördag 23 januari 2010

Gnesta på plats 106 i skolrankingen

Göran Bendicks verkar nöjd över att vi är bäst i Sörmland och Ingalill Fredriksson nämner det naturligtvis också. Själv tänker jag vara kärringen mot strömmen och ifrågasätta om vi är så himla bra egentligen (vad trodde ni, haha?).

Göran Benedicks tycker att vi ska vara nöjdare än vi är och att Skolvärldens undersökning är ett bevis på att vi är missnöjda utan anledning. Och sen tillägger han att det var väl det vi visste, att barnfamiljer gillar Gnesta. Jo, så kanske det var en gång i tiden. Innan det började försämras här också, innan femmor och sexor bussades till Gnesta och innan grupperna blev rejält stora även i Gnestas förskolor.

Jag tittar lite på de variabler Skolvärlden använt sig av för att bedöma kvalitén:
  1. Lärartäthet - här har Gnesta haft en ganska hög siffra hittills, men den kommer att kraftigt försämras när femmor och sexor går i storklass i Freja istället för i mindre klasser i ytterorterna.
  2. Antalet lärare med pedagogisk utbildning - här har det sett illa ut tidigare, Gnesta har haft lägre andel högskoleutbildade än både rikssnitt och liknande kommuner. Kanske höjs andelen när man minskat på lärarantalet i och med omorganisationen? De outbildade står naturligtvis först på tur att petas när man drar ned på antalet lärare. Ingen med fast tjänst har sagts upp vad jag förstår, det handlar om outbildade utan fast anställning om jag fattat saken rätt som nu inte längre arbetar som lärare i kommunens skolor.
  3. Kostnad per elev - är hög för Gnesta. Lär sjunka den också.
  4. Resultatet i den nationella ämnesproven - Här är Gnesta bra, åtminstone tredjeklassarna!
  5. Andelen elever som har gymnasiebehörighet då de går ut årskurs 9 - även denna siffra är förhållandevis hög, det är toppenbra!
  6. Andelen elever som uppnått målen i samtliga ämnen i årskurs 9 - och här ligger vi också bra till, super!
Hur ser det ut om några år? På flera av punkterna som har gett Gnesta den fina placeringen är det redan bäddat för försämringar. Större klasser och lägre kostnad per elev. Förutom att det direkt ger ett lägre resultat kommer det inte, om jag får gissa, leda till att fler klarar att uppnå målen och bli behöriga till gymnasiet t ex, snarare tvärtom.

När det gäller förskolan i Gnesta kontra den i Stockholm t.ex, Göran Benedicks väljer att jämföra kötiderna, så stämmer det att man kan få vänta i flera månader på en förskoleplats i Stockholm t.ex. Med betoning på KAN. Det finns nog i stort sett alltid lediga platser någonstans i kommunen, kanske inte där man bor. Man får långt till förskolan förvisso, men förskola finns.

Å andra sidan finns det massor av andra fördelar i stockholmsförskolorna. Man får ha sina barn 30 timmar i veckan om man är arbetslös. Det är i princip en förutsättning för att det ska vara möjligt att vara aktivt arbetssökande. I Gnesta gäller 15 timmar 8-11 fem dagar i veckan eller 9-14 ti-to. Fråga mig inte hur det ska gå till att söka jobb under de premisserna.

Nej, vi är nog inte så himla fantastiska som Göran Benedicks vill göra gällande. Vi kanske har varit, men nu är den sagan all.

Å andra sidan har vi ju fortfarande F-6skolor i ytterorterna. En alldeles nybyggd i Laxne till exempel. Kanske dags att uppdatera? ;-)


Inga kommentarer: