söndag 3 januari 2010

Vargslakten

Man släpper ut 12.000 jägare i skogen för att jaga 27 vargar. Det är inte jakt, det är slakt. Slakt av ett utrotningshotat djur. Det är synd om människorna. Och vargarna också för den delen.

8 kommentarer:

Marika på Odlingspyssel sa...

Hej, Vad kul att du kommenterade på min blogg, även kul att se att du bor i Björnlunda, som båda mina föräldrar kommer ifrån.

Kajsa Bergman Fällén sa...

Nej men gör de? Så roligt! :-)

malin berntzen sa...

Frågan är om det kommer att finnas en enda varg kvar efter den här helgen. De har redan fyllt den officiella kvoten men har erkänt att det är åtskilliga fler vargar som påskjutits och skadeskjutits och de måsta man nu eftersöka och "avliva" av humanitära skäl.

Jag kan förstå om stammen måste hållas nere och att man måste ta bort de individer som går på tamdjur och uppehåller sig inom bebyggda områden.
Men att släppa ut 12000 skjutkåta jägare är helt orimligt.
27 djur i ett relativt begränsat område borde en eller ett par erfarna viltvårdare klara av att skjuta inom någon månad. Då skulle man dessutom kunna känna tilltro till att rätt individer tas bort för att trygga en frisk och sund stam även i fortsättningen.

Kajsa Bergman Fällén sa...

Absolut måste man ta bort individer som skadar och har ett stört beteende. Det gäller ju alla vilda djur egentligen, vanligast är det väl med älgar.

Jag reagerar också på det där med så sjukt många jägare till dessa få vargar. Det handlar bara om lusten att döda, det är så jäkla vidrigt på något sätt. Du har helt rätt i att viltvårdarna borde fått uppdraget att döda vargarna om man nu fann detta nödvändigt.

Det skulle inte förvåna mig ett dugg om många många fler vargar blivit skjutna och man glömde att räkna dem. Usch, nu blev jag ännu mer upprörd...

Den förvånade pappan sa...

"...individer som skadar och har ett stört beteende."

Det är faktiskt en beskrivning som passar ganska bra in på många av jägarna i Sverige verkar det som.

Istället för att hela tiden anpassa naturen till oss kanske vi för en gång skull skulle ge djuren den ansvarfrihet de faktiskt förtjänar.

Jaga vargar är vansinnigt. Punkt.

Kajsa Bergman Fällén sa...

Ja, det finns rötägg av alla arter på jorden, fast kanske flest i människosläktet...

cruella sa...

Jag hamnade i en vargdebatt på Fejsan igår och det vore synd att kalla den nyanserad. Ta en titt hos centerpartisten Sven Bergström, om profilen är öppen. Han är hygglig och inte alls oresonlig, även om jag inte håller med honom i den här frågan, men några av jepparna som kommenterade...

Kajsa Bergman Fällén sa...

Det är en debatt som verkligen väcker känslor! På båda sidor beter sig folk riktigt illa skulle jag säga, det är synd.