söndag 28 februari 2010

Mycket snack om hushållsnära tjänster

Ja, vissa tror det här kommer att bli en het valfråga. De som tror det är förmodligen sådär lagom världsfrånvända som en medelklassmänniska med en stabil och god inkomst tenderar att bli.

Jag har ingenting emot att människor har städhjälp hemma. Jag tycker det är bra att det skapas nya jobb, men nån måtta på navelskåderiet får det väl ändå vara?

I Sverige var det under 2008 1,1% av befolkningen som gjorde avdrag för hushållsnära tjänster. I Danderyd var det hela 5,2%. Jämför med t.ex. Botkyrka som ligger på 0,5%. Det här är ingenting annat än ett avdrag, eller ett bidrag om man så vill, som går till dem som redan har mest.

Jag har svårt för den tanken - att staten ska subventionera de som redan har råd. Att detta skulle bli valets viktigaste fråga är rent ut sagt skrattretande. Den berör bara ett fåtal. Det är en kvasifråga helt enkelt. Rätt ointressant för de flesta som kikar över kanten och ut i samhället för att se hur det verkligen ser ut.

1 kommentar:

Den förvånade pappan sa...

Fast staten går ju plus på det. Förutom köptes dessa tjänster också, fast då svart. För varje satsad krona får staten tillbaks mer i och med att tjänsterna i större utsträckning nu tillhandahålls vitt. Det är väl ändå väl investerade pengar i en lågkonjunktur??