onsdag 25 augusti 2010

Internet of thingsInternet of things -hittade filmen i Fredrik Stenbecks blogg Sixx. Egentligen inget nytt. Det här pratade vi om när jag pluggade data- och systemvetenskap på nittiotalet. Jag tror kanske ingen förstod exakt hur det skulle se ut, hur internet skulle komma att se ut, nej det handlade nog mer om datorer i hemmen som skulle styra våra saker och göra livet enklare för oss. Jag och min klasskompis Sofia gjorde ett jättefint grupparbete om hur teven skulle försvinna. Istället skulle den inkorporeras i husets informationsartefakt. Där skulle också det intelligenta hemmets hjärta befinna sig. Det låter lite krystat men vi är på väg ditåt, men vi visste inte så mycket om internet då så vi gissade lite fel. Lite.

OK, jag kanske ska börja från början - vad är "internet of things"? Det betyder helt enkelt att alla våra prylar är ihopkopplade för att serva oss. Inga problem med mjölk som tar slut i kylskåpet, en beställning skickas till affären som i rätt tid levererar ett nytt paket. I filmen förklarar man hur det skulle kunna fungera en alldeles vanlig morgon med en intelligent väckning som håller reda på när du behöver gå upp - den kollar kalendern och ser när du har ditt första möte på morgonen, den kollar temperaturen ute för att se om du behöver extra vakentid för att skrapa rutorna på din bil, den ser till att badrummet blir uppvärmt lagom tills du trött ska kliva in genom dess dör. Och så vidare.

Personligen tycker jag att det känns både lite härligt och lite skrämmande. Själv skulle jag förmodligen ha stor nytta av av någon som höll reda på när jag borde göra saker för att hinna det ena och det andra. Fast jag misstänker att vi alla skulle bli som bortskämda barn sedan, som inte klarade minsta uppgift utan att bli curlade av tekniken. Men det är vi kanske redan, med tanke på hur vi lever med uppvärmda hus, mat att köpa i affären, bilar, tåg, teve, internet...?

Jag kan dock tänka mig att internet of things skulle kunna underlätta många små miljöhandlingar. T.ex, om väderprognoserna nu var tillförlitliga, att styra husets värmesystem utefter både dessa och verklig temperatur. I kollektivtrafiken skulle det förmodligen kunna revolutionera. Eller hur SJ och SL? Ni kan ha koll på när snön, det där vita som kommer på vintern, kommer - i förväg! ;-). Själv lockas jag definitivt av ett intelligent kylskåp som dessutom föreslår veckomenyer och sedan skickar iväg en beställning till affären. Det låter faktiskt som en underbar dröm!

1 kommentar:

Lisbet Lindell sa...

Jag skulle absolut köpa en spis kominerad kyl som både handlar och lagar maten... diskmaskinen ska ju såklart också ingå i detta;)

Hoppas det gått bra med sista omgången:)

KRAM!