tisdag 24 augusti 2010
Ojämlik vård
Pratar med en dam som bor i ett annat landsting. För fyra år sedan upptäckte hon en knöl i bröstet som visade sig vara bröstcancer. Det var förvisso en ganska liten knöl och cancern var inte spridd, men knölen togs bort och hon strålades. När detta var klart försågs hon med ett recept på antihormonpiller och det förnyas via telefon en gång om året.
Under denna tid får hon inte träffa läkaren en enda gång! När fem år har gått ska hon inte äta mer mediciner, om hon inte fått återfall då räknas hon som frisk. Och får faktiskt träffa läkaren en gång. Wow.
Är det vettigt att man äter en medicin under fem år och inte följs upp under tiden? Får man ens p-piller utskrivna på så sätt utan att behöva gå och visa upp sig med jämna mellanrum? Mammografi en gång/år är det enda som görs.
Har en annan bekant som bor i samma län som jag och gör samma resa som ovanstående dam. Om jag förstått saken rätt träffar hon läkaren en gång om året under tio år.
Ska det verkligen skilja så mycket beroende på i vilket landsting man bor? Eller lägger man olika resurser på olika patienter? Damen som inte träffar läkaren är i 70-årsåldern, den andra kvinnan i 50-årsåldern. Det ska inte skilja men det skiljer tyvärr. Det handlar inte bara om ålder och var man bor utan också om socioekonomisk status. Är det inte bedrövligt att det är på det här viset?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar