onsdag 13 oktober 2010

Amning som skyddar mot bröstcancer


Läser i en blogg om att amning skyddar mot bröstcancer. För varje år man ammar skyddar det mer och mer och på den euforiska bloggerskan verkar det som om vi bara ammade längre skulle bröstcancer knappt förekomma. I alla fall skulle en stor andel av de 7000 kvinnor som varje år får diagnosen slippa, skriver hon.

Jag blir lite provocerad. Som om man får skylla sig själv lite för att man får cancer. Kanske skulle jag ammat längre, fött fler barn, motionerat mer eller varit nykterist. Fast egentligen vet jag ju att det inte är så enkelt som att mer amning leder till färre sjuka i bröstcancer. Alla hormoner påverkar ju den typ av cancer som är hormonkänslig i alla fall. När man får sin första mens och sin sista, hormoner man petar i sig förstås också. Hur många barn man föder och hur länge man ammar dem. Fast det är ju inte enbart hormonerna som avgör huruvida en kvinna för bröstcancer eller inte, det är ärftlighet, livsstil, bröstens täthet och även påverkan redan i fosterstadiet. Och det är bara några av faktorerna, de man känner till. Det allra mesta är fortfarande okänt för forskarna.

Då är det kanske lite väl fanatiskt att tro att amningen har så stor påverkan. Dessutom undrar jag hur amningen skulle skydda från den hormonella påverkan om menscykeln kommer igång under amningen som den verkar göra för de flesta? Efter det kan det ju knappast spela någon roll? Någon som vet?

Kuriosa: Jag ammade min stora unge tills hon var två år gammal. Hon åt knappt nån vanlig mat förrän hon var ett. Den lilla ammades inte fullt lika länge, tills hon var nästan ett år.

5 kommentarer:

Linda sa...

Nej som du skriver så är nog inte lösningen så enkel, tyvärr! Jag har ammat både Adam och William, men fick bröstcancer ändå.

Hur många gånger som helst har jag ställt mig frågan om det är något själv som JAG har gjort som orsakat min bröstcancer? Men det är troligtvis något jag aldrig kommer få veta.

Nu är det ju som det är. Tyvärr! Jag hoppas verkligen att de en dag kommer på en lösning på cancer-gåtan. Vi ska ju vinna kampen mot monstren... eller hur?! :-)

Kramar i massor!

Anonym sa...

Jag hittade detta: "A study by Yale University researchers showed that women who breastfed for two years or longer reduced their risk of breast cancer by 50 percent. The researchers studied the medical history of 808 Chinese women in the rural Shandong province from 1997 to 1999. The women were aged 30 to 80 and half had breast cancer and half did not. The study was published in the American Journal of Epidemiology. Although the study did not explore the reasons why breastfeeding appears to lower the risk of breast cancer, some researchers say it could be because breastfeeding reduces exposure to estrogen, and yet another theory is that fat-soluble pollutants and carcinogens are not stored as much in lactating breasts than in non-lactation breasts." Men jag tror det är som rökning och lungcancer - man kan ju få lungcancer utan att ha rökt en cigarett samtidigt som en storrökare aldrig drabbats.
Kram från Eva

J sa...

Jag förstår att du blir provocerad. Det verkar ligga mycket prestige öht i det där med amning. Jag vet att många kvinnor med PCOS inte lyckas få igång amningen och då beror det på hormoner. Vad ska man göra liksom? Lika lite där som i det du beskriver finns det faktorer man inte kan påverka.

Jessika sa...

"Forskningsresultat". Antingen får man cancer eller hjärt- och kärlsjukdomar. Ena veckan räddar te mot cancer, nästa vecka gör det inte det utan då hittar man nåt annat som dödar. OM de verkligen hittar något som starkt korrelerar med uppkomsten av cancer så kommer ingen att lyssna. De skriker varg för ofta.

Sara T sa...

Det är alltid "intressant" när folk tror att det är så enkelt. Att det finns en enda lösning för ett så stort problem.

Min mormor sa alltid att det var för att min Mamma ammade min lillebror så länge som hon fick bröstcancer.... vet inte om jag tycker det är så smart att säga till ett barn....

Men vissa saker kan man nog inte påverka själv. Mamma rörde sig mkt, var dietist (hade alltså ganska bra koll på det här med mat) och ammade två barn (uppenbarligen för länge enligt min mormor). Det kanske är olika också för de som får cancer som relativt unga eller om man har passerat klimakteriet.