måndag 21 februari 2011

Vårdnadsbidraget

Medan snön virvlar utanför fönstret äter jag frukost och läser om vårdnadsbidraget som ska försvinna i Gnesta. Detta märkliga bidrag som infördes av en regering som på alla andra sätt förespråkar något de kallar för arbetslinjen. Jag har problem med logiken.

Tro nu inte att jag har något emot att föräldrar ska vara hemma med sina barn. Det får man gärna vara så länge man önskar. Däremot tycker jag att just vårdnadsbidraget är dåligt, då gillar jag miljöpartiets förslag om barntid mycket bättre. Kort går det ut på att båda föräldrarna har rätt till ett bidrag för att gå ner i deltid, ända tills barnet är åtta år. Under två år kan man få bidraget. Vi är ofta så fixerade vid att barnen behöver oss bara när de är små, men det stämmer knappast. Även de större barnen behöver tid med sina föräldrar och vårdnadsbidraget kan man bara få tills barnet är tre år gammalt.

Jag tror mer på att vi jobbar mindre rent generellt när barnen är små helt enkelt. Där handlar det förstås inte bara om pengar utan också om möjligheten att jobba mindre. Jag upplevde själv att det var rätt meningslöst. Det ledde till att jag hade 75% av lönen men samma arbetsbelastning som vanligt. Det handlar mest om attityder tror jag. Min chef sa, när jag meddelade att jag ville jobba 75%, att "Ska du verkligen göra det, det brukar ju inte vara någon idé" och menade att det skulle bli precis som det blev. Kanske inte så konstigt med en chef som redan bestämt sig för att han minsann inte tänkte minska på min arbetsbelastning det minsta...

Däremot tycker jag ärligt talat att det är lite märkligt det någon av föräldrarna i artikeln säger "Ska man bli tvungen att stoppa in sitt barn på dagis vid ett år?" Dels är det en oerhört konstig syn på förskolan (som det ju heter sen 20 år tillbaka eller så), dels har jag lite svårt att begripa att man inte kan dryga ut föräldradagarna så de räcker längre än de 13 månader vi har idag, när man samtidigt klarar av att leva på 3000 kr i månaden? N var ett år och tre månader när hon började hos sin dagmamma men då har vi mer än en månads föräldradagar att ta ut har jag för mig. Om vi tar ut dem på heltid. Vi har faktiskt världens bästa föräldraförsäkring i det här landet, och den är dessutom flexibel. Ändå är vi inte nöjda.

En annan mamma har flyttat till Gnesta för att leva på vårdnadsbidraget. Verkar lite vanskligt tycker jag att bygga upp sin ekonomi på ett bidrag som varit så omdiskuterat som vårdnadsbidraget ändå varit. Till och med kd börjar väl tvivla har jag för mig.

Inga kommentarer: