onsdag 2 maj 2012

Nu ÄR det vår

Ja nu ÄR det vår. Utan frågetecken. Valborg och första maj har passerat och det är varmt och härligt ute. Nike hävdar till och med att det är sommar, men där håller jag inte riktigt med...

Valborg firades lite stillsamt här hemma. Vi åt gott och sen tog vi oss ner till byns gemensamma brasa nere vid sjön. En riktigt skön och fin kväll var det.

Idag konstaterar jag att man numera får ta 30 dagar tillsammans, båda föräldrarna när man är föräldraledig. Förutom de tio dagar som är vikta för pappan eller tja... den förälder som inte tar ut den vanliga fp:n. Gäller upp tills barnet är ett år gammalt. Inga extra dagar har tillförts, utan man får ta av de 480 dagarna man har för varje barn. Läste häpet en låååång tråd angående detta på Försäkringskassan förälders Facebooksida. Många verkar missnöjda. Tar man dessa trettio dagar får ju barnet börja på förskolan tidigare! Tja... det är förstås ingen som tvingar en att ta ut dem. Om man nu tycker att den där månaden när barnet ska börja förskolan är så viktig så struntar man väl i att ta ut gemensam ledighet. Svårare än så är det väl inte? Jag tycker generellt att det är konstigt att det finns så mycket regler kring hur och när man får ta ut dagarna. Att man inte får plugga under tiden eller jobba extra. Eller ta ut samtidigt då, men nu har man ju åtminstone luckrat upp lite på den fronten. Förstår dock inte varför det bara gäller barn under ett år, det kan väl vara bra att kunna ta ut föräldraledighet även när barnen är större?

Nu - dags för ett par skivor hembakad kavring med lax och avocado... i solen förstås!

Inga kommentarer: