lördag 25 april 2009

Kristallkrona eller provrörsbefruktning?


Jörgen Danielsson, finanslandstingsråd i Sörmland, har snyggat till på sitt tjänsterum. Det blev ett inköp på 19.000 kr, bland annat handlade det om en ny kristallkrona och lite lampor till fönstren.

Detta "avslöjas" i dagens SN och vinklas ganska hårt:

"Kristallkronan och fönsterlamporna kostar Sörmlands landsting 19.385 kronor, inklusive moms.Det är nästan lika mycket som kostnaden för ett försök till provrörsbefruktning. Antalet provrörsbefruktningsförsök har landstinget dragit ner på. "

Ingen tror väl inte ens i sin vildaste fantasi att landstinget drar ner på provrörsbefruktningarna för att köpa flådiga möbler att ha i sina tjänsterum? Om Danielsson valt att inte piffa rummet hade det varken gjort till eller från för provrörsbefruktningarna eller på något annat sätt för patienter eller anställda inom landstinget. Vinkeln känns mest lite löjlig.

Men det varken försvarar eller förklarar inköpet. Klart som fasen det sticker i ögonen på folk. Familjen som ser sin sista möjlighet att bli gravida flyga sin kos. Personalen som går på knäna eller ännu värre förlorar sitt jobb. Inte kan väl det vara så svårt att räkna ut att behovet av att ha ett snyggt tjänsterum känns ganska futtigt för de flesta?

Jörgen Danielsson själv kommenterar det hela i sin blogg mest genom att bli arg på journalisten. Visst, billiga trick för att reta upp sörmlänningarna och inte särskilt sakligt. Men ändå. Det känns lite magstarkt att köpa glitter när läget är som det är.

"Rummet är ett av två rum som landstinget använder för representation, att ta emot viktiga personer som kommer på besök till Landstinget Sörmland. De möbler och lampor som finns i rummet har funnits där sedan 1960- och 1970-talet och har stått inför att bytas ut en längre tid." skriver Danielsson.

Må så vara. Men om det nu är djup ekonomisk kris i landstinget och hela världen för den delen kanske de här viktiga personerna, som klarat sig utan kristallkrona i ett halvt sekel, göra det ett tag till? De kanske till och med skulle tycka: Hey! Här har vi framsynta och ansvarstagande politiker som tycker att det är självklart att föregå med gott exempel när det ska sparas!

De viktiga personerna kanske till och med skulle gilla det? Vem vet?

1 kommentar:

IVF-Karusell sa...

Det känns ju onekligen spännande att de har råd med såna saker när de skär ner på IVF-försöken...