onsdag 13 maj 2009

Varför bo kvar?

Varför bo kvar är den fråga som infinner sig när man börjar tänka sig ett Björnlunda utan mellanstadium.

För det första - vad är det som säger att skolan över huvud taget kommer finnas kvar om ett par år? Kan man bussa nioåringar kan man väl bussa sexåringar. Kanske förskolan också läggs ner. Den kanske blev för dyr (oops!)?

För det andra - det hela handlar ju inte om att göra en besparing genom att bussa barn till en annan skola. Det handlar om att spara genom att göra klasserna större. I Frejaskolan har man redan klasser med så många som upp till trettio barn fick jag höra, hur kommer miljön bli?

För det tredje - varför presenteras ingen kalkyl? Hur och var kommer man spara pengar? Vi är många som vill se siffror på hur det är tänkt att fungera.

För det fjärde - varför görs detta till en fråga för de föräldrar som har barn i skolåldern? Vi är många som har mindre barn som också oroar oss, vi bjuds inte in till några möten. Det uppföljningsmöte som ska gå av stapeln i Björnlunda idag förläggs till klockan 18. I en pendlarkommun där man inte har en chans att komma hem till 18 om man jobbar i Stockholm.

Dessutom handlar det om hela samhället/samhällena. Utan skola dör ytterligare en liten bit av landsbygden. Björnlunda, Stjärnhov och Laxne kommer bli sovstäder utan liv. Förorter till Gnesta och vem fasen vill bo i en förort till Gnesta när det kommer till kritan?

Försvinner skolan känns det som om vi lika gärna skulle kunna bo någon annanstans. Varför lägga timmar på pendling varje dag för att kunna bo i en miljö som inte längre är det vi valde att flytta till? Då flyttar jag hellre tillbaka till Stockholm som jag känner idag.

Jag tror inte jag är ensam om att känna så.

1 kommentar:

Anna sa...

Jag håller med om alltsammans. Den underbara skolan är anledningen till att vi inte flyttat tillbaka. Man väljer inte bort en så bra skola/fritids. Men hur kommer det att se ut med de nya jätteklasserna? Kommer föräldrarna att få sköta undervisningen själva hemma på kvällstid eftesom lärarna inte kommer att ha tillräckligt med tid för alla barn. Ingen kul framtidsutsikt. :(