Förvaltningens förslag är klart enligt dagens SN. Det verkar innebära att femmor och sexor ska bussas in till Gnesta från Stjärnhov, Laxne och Björnlunda. Klasserna blir större, barnen utsätts för större fara i trafiken vid busshållplatser där de står och väntar och det är fritt fram att odla den gemytliga stämning som uppstår i en buss med ett gäng alldeles för små barn utan vuxentillsyn (busschaffören kör ju bussen). Den som gillar att mobba nån annan har fritt spelrum på turerna till och från skolan. Det kommer att bli tungt för många barn.
Likaså de barn som behöver en lugn och trygg miljö i klassrummet. I en stor klass är chansen till det betydligt mindre. Själva blev vi uppringda angående en fosterhemsplacering för ett tag sen. Det rörde sig om ett mellanstadiebarn med behov av lugn och ro i skolan. Jag sa direkt nej, det finns ingen plats för det barnet i den här kommunen från och med i höst. Kanske kan barnet få en lugn och trygg miljö någon annanstans, men alla andra barn i Gnesta som har behov av små grupper, trygghet och småskalighet för att över huvudtaget fungera? För de finns, det är jag säker på.
De borgerliga partierna sviker de barnen och alla andra barn för den delen. Särskilt de svagaste barnen. De starka klarar sig alltid.
Borgerlig politik i ett nötskal.
Lyckligtvis är det bara ett enda futtigt år kvar till valet.
12 kommentarer:
De har alltså bara skjutit fram samma usla förslag till nu istället? Gud vad dåligt! De kan inte ha lyssnat ett skit på personalen i skolorna i alla fall. Men sista ordet kan väl inte vara sagt i den här frågan ännu (har inte läst sn-artikeln ännu, ska göra det sen), de lär ju få veta att de lever, Henric och hans kumpaner. Grrr! :( :( :(
Hederlighet är ett ord, som många politiska aktörer förtränger. Kan man kan inte som du bara säga nej. Man måste tala om var de 12 MKr, som saknas i BoU budeget skall tagas! Har man synpunkter på ev nedskärningar inom den sociala verksamheten måste man tala om var det skall sparas eller finansieras på annat sätt.
Allt annat ger ett ohederligt intryck av värsta sort!
Göran, jag svarar på det där senare idag i ett nytt inlägg (kul att du kommenterade förresten!)
(Till Politikerna)
Lägg ned skolorna helt och hållet istället för inga barnfamiljer kommer vilja bo här. Vår familj som flyttade till Björnlunda just för att vi har ett barn i behov av lugn och ro ser ingen annat utväg än att flytta härifrån.
Alternativet för oss vore Dunkers skola eller möjligtvis Sparreholm men då får vi ingen skolskjuts och det blir ohållbart i längden.
M Berntzen med barn på Welandersborg
Och Göran, är det inte det vi har politikerna till? Att komma med förslagen som vi sedan får ha åsikter om?
Göran: flera föräldrarförslag har lämnats in utan beaktande! Dessutom kan kommunen i stort spara genom att dra in pendlarbidrag, mer vegetarisk mat i skolorna med mera! Jag vet att det är olika kassor men ni får stå för er politik och fördela pengar dit där de hör hemma.
Barn, gamla och utsatta!
Spara på vägar, trafik och gör miljövänliga besparingar inom kommunen...
Jag skrev en kommentar till detta med den försvann tydligen i cyberrymden. Nu försöker jag igen.
Jo visst skall en politker lyssna på vad invånarna tycker. Men i slutänden måste man ta ansvar för en budget i kommunen. Vi saknar fn ca 18 MKr 2009 för att utgifter och inkomster skall stämma. Det stora problemet i Gnesta liksom de flesta kommuner är inte skola utan budget för socialnämnden, som ökat med från 50 MKr till 150 MKr de senaste 10 åren.
Staten med Göran Persson insåg redan på tidigt 90-tal att det var ganska lämpligt att överföra statens kostnader på kommunerna. Och så har det blivit. Gnesta kommun har fått totalt 15 MKr i ökade driftbidrag från staten på 10 år, samtidigt som kostnaderna för statliga åtgärder, psyk- och handikapp, LSS m fl ökat med 100 MKr.
Förslaget att dra in understödet till pendeln är intressant - men skulle förmodlgien väcka ett ramaskri i Gnesta tätort.
Vi som bor på landet i Stjärnhov, Björnlunda och Laxne får i ganska stor utsträckning vara med och finansiera Gnestabornas välfärd!
Göran: Jag blir riktigt ledsen när jag läste ditt senaste inlägg.
- "Förslaget att dra in understödet till pendeln är intressant - men skulle förmodlgien väcka ett ramaskri i Gnesta tätort.
Vi som bor på landet i Stjärnhov, Björnlunda och Laxne får i ganska stor utsträckning vara med och finansiera Gnestabornas välfärd!"
Hur kan man som politiker vara så svag att man viker sig angående tex pendlarbidraget? Det är självklart att det skulle väcka ett ramaskri för de stackars vuxna människorna som bor i centralorten Gnesta. Att de själva skulle betala hela summan för att resa till Södertälje eller Stockholm skulle ju vara hemskt. Det är ju fullständigt klart att det då är bättre att spara pengar på våra barn, som vi garanterat ändå kommer få lägga ut när de blivit vuxna av andra tråkiga anledningar, och att våra folkvalda politiker skall arbeta aktivt för att utarma den lokala bygden i form av Stjärnhov, Laxne och Björnlunda. Hela tiden då förstås med den falska slogan att det sparar pengar. Hur kan ni vara så dumma!?
Självklart så sparar det pengar kortsiktigt genom att säga upp lärare, stänga lokaler osv men i det långa loppet så utarmar ni alla möjligheter för stora delar av Gnesta kommuns invånare att få bo bra i en bra miljö, möjligheter till att handla eller driva lokala företag, en barnomsorg som är värd namnet inklusive förstås möjligheterna för våra barn att få en kvalitativ utbildning samt att känna en trygghet och lugn i deras skolmiljö.
Med din sista kommentar om att vi som bor på landet i Gnesta kommun skall i stor utsträckning vara med och finansiera människorna i centralorten Gnestas välfärd så blir det nu helt klart för mig, som jag misstänkt, att politikerna i kommunen aktivt arbetar för att den lilla del av hela kommunen som ändå är centralort skall ha allt och att den absolut största delen av kommunen, tätorterna, inte skall få några möjligheter på sikt att utvecklas och få en tillökning av personer som just vill bo på landet.
Gnesta kommun består mest av "landet". Utnyttja det kommunen har och sälj in det till storstadsborna som vill flytta ut på landet. Massor av undersökningar visar att storstadsborna vill flytta ut på landet för att bo bra, relativt billigt och framför allt tryggt för våra barn. Detta gäller förstås skolarna också. Skapa möjligheter för tätorterna i stället för att slå undan alla möjligheter för oss.
Självklart så måste kommunen spara pengar i dessa finansiellt dåliga tider men ta en helhetsbild på kommunen och gå igenom era prioriteringar. Är det tex viktigare att några människor i centralorten får det lite billigare att pendla eller att ni på sikt "förstör" en generation av ungdomar som skall passera genom Gnesta skolplanering? Inte att glömma att ni på sikt tar bort möjligheterna för barnfamiljer att bo på "landet" i Gnesta kommun.
Prata med dina kollegor i de andra nämnderna och fundera igenom riktigt ordentligt vilken väg och inriktning som Gnesta kommun egentligen vill ta. En väg som leder till utveckling och mera pengar i kassan genom att mera människor flyttar till kommunen eller en väg som leder till att människor flyttar härifrån, företag får lägga ner osv osv på grund ut av att det inte finns tillräckligt med personer boende i tätorterna i kommunen.
Hederlighet? I USA diskuteras en nödvändig sjukvårdreform som kommer omfatta de som mest behöver den. Ett kraftigt motargument från de som redan har är; Varför skall jag betala för dina sjuka barn? Somliga i Sverige önskar säkert skattesänkningar framför mer pengar till kommunerna. Kommunerna kan säkert "rationalisera" och bli mer effektiva och ett sätt är att låta våra barn betala priset. Barn är snälla och håller i regel käften när vi vuxna gör dumheter. Sverige är inget fattigt land. Och visst finns det pengar att hämta, utan att bli beskylld för att vara kommunist. Slopa skattesänkningar! Använd befintliga medel till gemensam välfärd. Se helheten och låt mig aldrig omvandlas till att bara se det kamerala. Ett samhälle måste bygga på en idé och vision. Varför skall jag betala för Dina barns skolgång? Svaret mitt är: Därför att det gagnar även mig och vårt lands utveckling! Och någon gång var Du säkert med och betalade för mina vuxna ungars skolgång. Ett samhälle måste även bygga på en grundtanke om solidaritet och gemensamt ansvarstagande och hederlighet, annars urgröper egoismen oss. Som boende i den trevliga orten Laxne är min bestämda uppfattning att det är fel att spela ut tätorten Gnesta mot oss andra. För mig är Gnesta tätort med sin bebyggelse och tågstation inte speciellt upphetsande att förmedla sin avundsjuka på. Påminner om en förvuxen ort i "Wild west"! med många loppisar. Vi valde att flytta hit för att vi ser utveklingsmöjlgheterna som småföretagare i Laxne - Gnesta kommun. Inte hindren,hålen i landsvägen, för dom gör bara resan ännu roligare.
Och barns behov gör oss bara rikare framöver!
Göran: det är väl lättare att dra in pendlarbidraget än att spara på barn! De allra flesta vuxna, även de utan små barn, vill att våra små ska få växa upp tryggt. Det är lätt att motivera att vuxna ska betala sina egna resor till arbetet! Gnesta kommun kommer ju fortsatt att betala för att pendeltåget kommer att gå till Gnesta överhuvudtaget, lyft fram det isåfall. "Vi betalar för att tåget kommer och du betalar för att åka" en slogan ni kan få av mig :)
Jag kan inte låta bli att undra vad Skolverket och regeringen gör och vad vi föräldrar och våra barn har för valmöjligheter när kommunen inte längre "har råd" att ge våra barn den trygga och goda miljö och den individanpassade utbildning de enligt lagen har rätt till? Vad spelar det för roll vad det står i skollagen, läroplanen, kursplaner och skolplaner, när vi hela tiden får höra att det inte finns pengar för att följa det? Ni politiker som påstår att denna omläggning blir "bra" för våra barn, har garanterat inga egna barn som drabbas av detta. Hur ska man som förälder orka med att tvinga sitt barn att åka iväg och vistas i en miljö där barnet vantrivs och mår dåligt av att vara i, fem dagar i veckan, 40 veckor per år? Hur mår barnet av detta och vad ger det för resultat framöver?
I Sverige har vi skloplikt, vilket betyder att alla barn måste gå i skola. Om inte skolorna längre är bra för våra barn, hur kan ni då tvinga oss att ändå skicka dem dit. Jag anser att detta är ett brott mot de männskliga rättigheterna!
Ska bli intressant att se hur lång tid det tar innan vi hamnar i EU-domstolen. Tyskland, det enda EU-land som har liknande skollagstiftning som Sverige har redan fått skarp kritik från EU för denna. Vi kanske borde titta lite på hur våra grannländer Norge och Finland gör. Kanske kan vi lära oss något av dem. Kanske är inte Sverige bäst på allt.
I tuffa tider är det naturligt att spara. Frågan är alltid vad man skall spara på? Vad går det att spara på i en kommun som Gnesta, utan att verksamheten skadas?
Jag tycker det är viktigt att värna själva kärnverksamheten. I en kommun är skola, vård och omsorg angelägen kärnverksamhet. Överbyggnader med byråkrati och sk frivillig verksamhet måste stå tillbaks i bistra tider. Sedan måste regeringen tvingas att skjuta till fler miljoner till kommunerna. En stor majoritet av landets kommuner visar i dagsläget underskott. Kanske dags för kommunpolitiker att resa till Stockholm och skramla med kommunens nycklar utanför Regeringskansliet? Dags för en sovande regering att vakna!
Om politikerna i kommunen, Gnesta, skär i fel verksamhet kommer det skada mer än göra nytta. Vem vill bo i en sådan kommun?
Verksamhetschefer måste också fundera på och ta ställning till frågan. Till vad skall jag vara solidarisk i bistra tider? Att visa solidaritet mot politiker och tycka synd om dem, det är våra partiers uppgift. Inte verksamhetschefens! Chefen måste alltid värna och visa sin egen personal och verksamhet sin omtanke.
Allt annat blir enbart dåligt, ömkligt, ledarskap!
Skicka en kommentar