onsdag 2 september 2009

Svininfluensan vs multiresistenta bakterier

Fler tankar efter att ha läst dagens tidning: vad har vi egentligen störst anledning att vara räddda för? Den nya influensan eller något helt annat?

En halv sida ägnas åt att en person tragiskt avlidit i sviterna av H1N1. På samma sida, en liten notis på några rader bara, läser jag att tre små för tidigt födda barn avlidit på samma neonatalavdelning, efter att ha blivit smittade med multiresistenta bakterier.

Frågar ni mig är jag betydligt mer rädd för multiresistenta bakterier än den nya influensan. Särskilt i dessa ekonomiskt svåra tider då besparingar drabbar vården, då lär fler bli smittade både på grund av överbeläggningar på sjukhusens avdelningar och kanske också tack vare slarv på grund av tidsbrist hos personalen.

Men det är klart. Multiresitenta bakterier hotar ju inte företagens vinster och det lär väl bara bli något fåtal som stryker med inom en överskådlig framtid i alla fall. Medan H1N1 hotar att stänga ner företag så att de inte tjänar några pengar på flera veckor! Man måste prioritera samhällsinsatserna!

Läs mer om multiresistenta bakterier här (om du törs).

Inga kommentarer: