söndag 11 oktober 2009

Att vaccinera eller inte, det är frågan

Jag har nog bestämt mig för att inte vaccinera mig mot svininfluensan trots allt. Yngsta dottern ligger precis på gränsen till att över huvud taget få vaccinera sig, hon fyller tre om tre veckor, så jag tror vi avstår för hennes del också.

Har velat och tvekat och funderat, vridit och vänt på argumenten, men jag tror ändå till sist att det mest förnuftiga är att inte vaccinera sig. Det är någonting som är fundamentalt fel med vaccinationspropagandan. Argumenten för vaccination håller inte. T.ex. uppmanas vi att vaccinera oss för att inte sprida smittan till riskgrupper. Influensa förekommer vareviga vinter. I normala fall är det betydligt fler som dör i influensa än man räknar med att det kommer göra i detta fall. I normala fall lägger man på riskgrupperna att vaccinera sig, i de flesta fall äldre och sjuka personer. Varför är det annorlunda den här gången? Någon får gärna förklara för mig, för jag ser ingen logik i resonemanget.

Detta influensavaccin måste vara en härlig liten guldkalv för läkemedelsföretagen. Jag är konspiratorisk nog att satsa mina slantar på att det är precis vad detta handlar om. Pengar. Särskilt många kommer inte att dö, betydligt färre än ett vanligt influensaår som sagt. Pengar handlar det också om för företagens räkning, sjukskrivningskostnader för influensasjuk personal. Själv är jag ju inte en person som tror på evig tillväxt och att de ekonomiska hjulen konstant måste rulla så vi kan köpa ännu fler saker vi inte behöver, så inte heller det argumentet biter på mig. Dessutom har jag inte ens ett jobb, om jag är sjuk eller inte kostar ingen något.

Jag är absolut inte någon vaccinationsmotståndare. Det finns många sjukdomar som det är livsviktigt att vaccinera sig och sina barn emot. Men just den här gången lutar det faktiskt åt att jag avstår. Jag ser inte logiken, det enda jag ser är att pengar är viktigare än att friska människor skaffar sig ett på naturligtvis uppbyggt immunförsvar mot en sjukdom som är relativt ofarlig.

Naturligvis är det förstås bra om vissa personer vaccinerar sig även i ett sådant här läge. Personer som har verkligt viktiga jobb som gör att de mest basala samhällsfunktionerna fungerar, t.ex. vårdpersonal och bussförare. Men vi andra? Njae....

Men jag är inte den som inte låter mig övertygas. Gör gärna ett försök :-)

3 kommentarer:

Anna sa...

Min vän som är medicinforskare sa att han för några dagar sen läst en artikel i en ansedd engelsk medicintidskrift om att vaccinet inte fungerar. Artikeln bygger på en gigantisk engelsk undersökning som nyss är gjord. Det övertygade mig om att skita i att vaccinera både mig och barnen. Hade tänkt göra det, men om det ändå inte skyddar kan det ju vara. ;) (obs, denna kille vaccinerar sig annars mot flunsan varje år men just i år skippar han det troligen)

Kajsa Bergman Fällén sa...

En annan grej är ju att vaccinet ger SÄMRE immunitet än att verkligen ha haft sjukan, så det bästa är väl helt enkelt att se till att man får skiten, hålla sig hemma, söka vård om man börjar känna sig lunginflammatorisk och sedan gå vidare i livet. Med detta att inte vaccinera sig följer ju förstås en massa förpliktelser, att vara jätteförsiktig när man träffar små bebisar och sådär.

Anna sa...

Måste bara komma tillbaka till det här inlägget och uppdatera min kommentar. Det verkningslösa vaccinet var tydligen det mot årets "vanliga" influensa, inte det mot grisen! Rätt ska ju vara rätt. Med det utklarat har jag inte bestämt mig för hur jag ska göra. Och vem vet, jag kanske rentav hinner få influensan innan jag velat färdigt. ;)