torsdag 22 oktober 2009

Har vi inte råd med en vettig tillvaro för våra barn?

Läser om Tosteröskolan i Strängnäs som helt läggs ner från och med nästa höst. Fast man väljer förstås att kalla det för att skolan flyttar, inte att den läggs ner.

"Karinslundsskolan är Strängnäs modernaste skola och vi behåller den som strategisk resurs när elevkullarna på Tosterö vänder uppåt. Redan nästa år behövs fler förskoleplatser och om fem år behövs en F-9-skola och då har vi skolan kvar. Jag är mycket nöjd med resultatet och känner att vi med gott samvete kan stänga utredningen nu, säger Lotta Grönblad, barn- och utbildningsnämndens (BUN) ordförande."

Föräldrarna verkar dock inte vara ett dugg nöjda. Många upprörda röster i kommentarsfältet.

Centrala skolor med jätteklasser verkar vara sista skriket. En lugn och trygg miljö tycks inte räknas längre.

Detta i ett samhälle där vi drunknar i prylar som vi inte behöver men ändå betalar massor av pengar för. Ett samhälle där de rika blir allt rikare och de fattiga allt fattigare. Det är väl knappast så att det saknas pengar i vårt välfärdssamhälle? Tvärtom har väl människor aldrig haft det så bra som nu, materiellt sett.

Jag är övertygad om att det inte går att fortsätta på det här sättet så länge till. Vad är det för mening med att sitta med alla våra prylar när våra barn inte har en vettig miljö att vistas i eller ens får äta sig mätta på förskolorna? När tappade vi greppet om vad som är viktigt och vad som inte är det?

Det är svårt att se poängen med att halvt slita ihjäl sig medan barnen vistas i överfulla klassrum eller hungriga i förskolans jättegrupper. Allt för att hjulen ska snurra och den så kallade "välfärden" ska upprätthållas.

På något sätt känns det som om vi någonstans under vägen blivit rejält blåsta.

Inga kommentarer: