söndag 22 november 2009

Nej till svininfluensan

Ramlar på kampanjsajten Nej till svininfluensan och lite insnöad som jag är på kampanjanalys eftersom det är just den kurs jag läser just nu stannar jag upp och låter mig fascineras och ilskna till. Var med och stoppa svininfluensan! Krisinformation.se, socialstyrelsen, smittskyddsinstitutet, myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt läkemedelsverket är det som står bakom sajten.

Man kan rösta på "sitt" skäl att vaccinera sig och dela med sig av den här oerhört intressanta informationen via sociala medier eller e-post.

Man får diverse fakta om sjukdomen och vaccinet. T.ex. får man veta att "Ju fler som vaccinerar sig, desto färre blir svårt sjuka i svininfluensan". Nähä...?

Äsch, läs Fredrik Elghs artikel på Newsmill istället
. Sansad och faktabaserad. Han är definitivt för att vi ska vaccinera oss:

"Det är viktigt att understryka att årets influenspandemi, trots att den förefaller mild med avseende på antalet dödsfall, är en allvarlig påfrestning på enskilda, på sjukvården och samhället i övrigt på grund av de myckna och många gånger besvärliga sjukdomsfallen. Därför är det viktigt att så många som möjligt låter vaccinera sig med det vaccin som erbjuds alla invånare genom landstingens försorg."

Jag kan faktiskt köpa de argumenten när de framförs på det sättet. Med argument för- och emot saken, ärlighet och uppriktighet - det är troligen inte särskilt hög dödlighet i denna nya influensa jämfört med den som grasserar varje år och dödar så många som ett par tusen personer i Sverige. Årligen! Däremot blir fler sjuka och det kostar pengar för samhället med sjukskrivningar och förlorad produktion osv.

Det är cyniskt på något sätt men samtidigt uppriktigt. Var och en borde få ta ställning till om hon eller han tycker att det är OK att vaccinera sig på dessa premisser. Inte vilseledas med argument som spelar på känslor. Argumentet som handlar om att skydda andra borde väl verkligen dras fram när det gäller den årliga influensan i så fall. Tänk att ett par tusen människor faktiskt skulle slippa dö i influensa om vi alla bara vaccinerade oss! Men det är väl ändå mest gamlingar och sjuklingar så det är inte så noga eftersom de flesta inte blir särskilt sjuka och inte kostar samhället särskilt mycket pengar.

Eller?

Inga kommentarer: