tisdag 29 december 2009

Dialog i politiken

Här om dagen skrev ju Ingalill Fredriksson ett inlägg i sin blogg, som bland annat handlade om att jag, i egenskap av nämndledamot, uttryckte mig slarvigt när det gällde omorganisationen av skolan. Sen fick jag och alla andra veta sanningen om vad som är det bästa för barnen, dvs Ingalill Fredrissons sanning.

Självklart höll jag inte med om att detta är den enda sanningen, jag skrev en kommentar, som inte var det minsta arg eller otrevlig. Ingalill Frediksson har valt att aktivera kommentarsgranskningen i sin blogg, vilket man vanligtvis gör för att undvika grova påhopp eller rena otrevligheter. Ingalill Fredriksson väljer dock att använda det på ett helt annat sätt, min kommentar publicerades inte över huvud taget.

Därför drar jag slutsatsen att Centerpartiets Fredriksson inte är intresserad av att föra en dialog med någon som inte tycker som hon själv gör. Helst ska även oppositionens ledamöter i Barn- och utbildningsnämnden rätta sig i ledet och förstå alliansens definition på "barnens bästa, annars bör man vara tyst.

Själv väljer jag en helt annan väg, i den här bloggen kommer jag ha fria kommentarer så länge det fungerar. Skulle jag få problem med troll, sverigedemokrater eller personliga påhopp slår jag på kommentarsgranskningen, men min övertygelse är att debatten behövs och är till gagn för Gnestas invånare.

Men denna syn på bloggen kanske säger en del om vilket parti som det är klokast att rösta på i valet i höst? Nämligen det parti vars aktiva gärna för en dialog med både väljare, föräldrar och politiska motståndare, inte bara harmset slänger ur sig "sanningar" och går till angrepp mot andra som sedan inte får kommentera angreppet.

9 kommentarer:

Ulrica sa...

Bra där Kajsa! Man måste tåla motargument och det är viktigt att alla kan komma till tals så länge det är inom anständighetens gräns. Att lyssna och respektera andras åsikter är klokt och vem vet det kan kanske ge en själv nya insikter :)

Kajsa Bergman Fällén sa...

Ja, dialog är nyckeln till visdom, det är jag fullkolmligt övertygad om!

Mikke sa...

Jaha, då är vi minst tre som inte är godkända att kommentera Ingalills inlägg...

kukka sa...

Bra! Håller med om allt!

Ingalill sa...

Jag har lyssnat, mött föräldrar och svarat på många mail. Backat från det första förslaget. Tagit ansvar för eleverna och kommunens ekonomi, men vill inte att ni lägger ord i min mun!

”För barnen är det vår övertygelse att det kommer att bli bra” … såå var det jag sa!!!

Men det är valfritt för er föräldrar att välja det som är bäst för era barn.

Kajsa Bergman Fällén sa...

Men Ingalill, hade ni inte tyckt att det var ett bra förslag hade ni i alliansen väl inte röstat för det? Det är ju inte svårare än så. 16 personer tyckte det var tillräckligt bra för att rösta för det, 15 tyckte det var tillräckligt dåligt för att inte rösta för det.

cruella sa...

Man ställer sig förstås frågan vilket som kom först: besparingskonstaterandet eller tanken på att göra något riktigt bra för barnen;-)

Att göra det bästa för barnen *under rådande omständigheter*, det vill säga när man redan bestämt sig för nödvändigheten i att spara är faktiskt en skyldighet och inget att slå sig för bröstet för. Oavsett partifärg.

Anne-Lie sa...

"Valfritt för oss föräldrar att välja vad som är bäst för våra barn"

Vari består valfriheten för oss i Björnlunda? Det finns bara en skola i kommunen som har år 5-6 förutom Waldorfskolan. Det är långt och dåliga vägar till andra skolor i närliggande kommuner. Vad har vi att välja på????? Måste vi flytta?

Tur att vi i a f får välja vilka vi vill rösta på i valet....

Kajsa Bergman Fällén sa...

Jag tror faktiskt att de flesta föräldrar skulle kunnat ta beslutet om omorganisation om man bara hållit sig till att prata om att man gjorde det för ekonomins skull. Sedan kom en tjänsteskrivelse som underlag för beslutet och där kunde man läsa:

"I dagsläget har samtliga skolor för de yngre eleverna en F-6 organisation. Att behålla denna organisation är naturligtvis möjligt ur ekonomisk synpunkt, men anledningen till att andra förslag tagits fram är att denna organisation ses som svår att behålla med god kvalitet för eleverna."

Det var då det började bli lite tveksamt tycker jag. Efter att först verkligen ha tryckt på problemen med den ekonomiska krisen, visar det sig att det GÅR att behålla organisationen av ekonomiska skäl, men nu vill man helt plötsligt inte pga att det då blir sämre kvalitet i undervisningen.

När jag själv och tillsammans med andra har räknat på barnantalet har jag haft svårt att förstå varför det inte skulle gå i ytterskolorna.

Anne-Lie - ja, det är väl ungefär vad vi har att välja på skulle jag tro. Att bo kvar eller flytta. Valfrihet när den är som bäst...