Pepparsås blir det till köttet ikväll:
1 msk rosépeppar
1 msk grönpeppar
0,5 msk svartpeppar
4 st schalottenlökar
1 msk smör
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
4 msk kalvfond + 3 dl vatten
1 tsk socker
1 dl grädde
1,5 dl rött vin
1 msk dijonsenap
1 msk soja
2 krm salt
1. Mortla pepparkornen fint
2. Finhacka löken
3. Värm en stekpanna, fräs löken i smör i någon minut
4. Tillsätt tomatpuré och pepparkorn under någon minut
5. Tillsätt vetemjöl och fräs lite till
6. Häll på vatten + fond, låt koka ihop
7. Tillsätt grädde, socker, vin, soja och senap. Koka ihop
8. Smaksätt med salt
Till efterrätt blir det världens enklaste och godaste chokladmousse:
100 g mörk choklad (jag kör med 70%)
2 äggulor
1/2 dl starkt kaffe (espressokaffe om man har)
3 msk florsocker om man vill ha den lite sötare men man kan också utsluta sockret
2,5 dl vispgrädde
1. Smält chokladen och låt den svalna något.
2. Rör ner äggulorna en i taget, rör ordentligt mellan varje.
3. Rör ner kaffe och ev. florsocker.
4. Vispa grädden, inte för hårt och rör ner den i chokladsmeten. Rör tills det blir en jämn smet.
5. Fördela moussen i portionsglas.
6. Ställ i kylen i minst en timme
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar