onsdag 6 januari 2010

Bostäder i Gnesta

Bild: Jsome1

Gnesta ska växa, sägs det. Jag kan nog hålla med om att det behövs. I lagom takt och på ett hållbart sätt. Det pratas mycket om förtätning av centralorten. Risken med att bygga på det sättet är att Gnesta bara blir en blek kopia av alla de stockholmsförorter som redan finns. Fast mycket längre bort, vilket betyder längre pendlingstider för de som inte hittar jobb i närområdet. Det vore kanske smartare att skapa något eget, att bygga vidare på det som gör Gnesta unikt. Att förädla istället för att förtäta.

Ett annat problem är att det finns mycket få bostäder för våra ungdomar. Att ungdomarna flyr Gnesta för andra ställen ses nästan som en naturlag, så har det alltid varit och så kommer det alltid att förbli. Men måste det vara så? Jag tror faktiskt inte det. Men för att ungdomarna ska stanna måste det byggas små hyresrätter som inte kostar skjortan att bo i.

Har varit på en kort visit i storstaden under det senaste dygnet och satt i morse i min systers lägenhet och bläddrade i Nacka Värmdö Posten. På Värmdö brottas man just med problemet att det är svårt att få ungdomarna att stanna kvar. Det föreslås att man ska bygga billiga modulhus med små lägenheter och att man ska bygga om lokaler som är svåra att använda till annat, t.ex. någon fd förskola. Jag tycker det låter som utmärkta förslag. De flesta ungdomar är nog mest intresserade av en lagom liten bostad till låg kostnad, efter några år flyttar man vidare. Att köpa lägenhet kräver fast anställning, mycket pengar (även i Gnesta!) och är krångligt och besvärligt jämfört med att hyra. Det kanske inte behöver vara så väldigt flådigt och därmed dyrt?

Ungdomarna borde man satsa på, jag inbillar mig att det är mycket lättare att behålla någon som redan bor i kommunen än att få någon som aldrig bott här att flytta hit.

Men hur ska man locka hit nya invånare då? Jag tror som sagt på förädling och inte förtätning. Locka med Gnestas särart, närheten till den fantastiska naturen, den rena luften, tystnaden och att kunna se stjärnhimlen. Inte vill man väl flytta ända till Gnesta för att bo på ett ställe som ser ut som Huddinge, Stuvsta eller Rönninge? En kommun där människor i alla åldrar trivs. Som är unik. Yes we can, som ha brukar säga den där Obama ;-)

2 kommentarer:

-Maria N- sa...

Jag tror du är nå´t på spåret här. För om ungdomarna kan stanna kvar lite längre innan de eventuellt flyttar någon annanstans kommer de alldeles säkert tillbaka igen. Inte alla, förstås, men många gör nog det. There´s no place like home, liksom.

Kajsa Bergman Fällén sa...

De flesta kommer kanske att vilja flytta ändå, de ska plugga, pröva sina vingar, leva livet i storstan och allt det där. Men några vill säkert stanna, och de behöver någonstans att bo!