torsdag 21 januari 2010

Privatiseringen av apoteken

Snart är det dags för ett antal apotek att övergå i privat ägo. Jag har faktiskt inte riktigt förstått vad vitsen med arrangemanget är. Blir det billigare för kunderna? Blir servicen bättre? Får apotekspersonalen större möjlighet att påverka? Inget av detta verkar det som. Apoteken köps upp av riskkapitalbolag registrerade på Jersey t.ex. Vad är poängen? Verkar som om alliansen mest tyckte att privat ska det vara till varje pris. Och det går inte hand i hand med medborgarnas bästa alla gånger.

Jag har absolut ingenting emot att apotek är privatägda. Förmodligen finns det en och annan farmaceut som skulle älska att driva ett apotek eller två. Men att sälja till stora riskkapitalbolag känns bara korkat. Jag har heller ingenting emot att man ska ha möjlighet att köpa viss medicin på både bensinmacken och affären. Funkar utmärkt sedan decennier tillbaka på landsorten där man har långt till apoteken. Jag köper inte riktigt de överbeskyddande argumenten om att det måste finnas någon utbildad person som talar om för mig hur farligt det är att kombinera Alvedon med alkohol. Såna finns inte på Apoteket heller och har inte funnits på minst tjugo år, de flesta Apotek har en snabbkassa där man bara betalar och ser glad ut, betjänad av någon som är totalt ointresserad av vad jag tänkt skölja ner paracetamolen med.

Alliansen är förblindade av att riva ner så mycket som möjligt av samhället som vi känner det. Det socialistiskt uppbyggda och förmodligen i deras ögon Mycket Farliga Monopolsamhället. Oftast blir det vi vanliga trista människor utan en massa pengar som kommer i kläm. Det lär nog bli precis så även denna gång.

3 kommentarer:

Den förvånade pappan sa...

Tycker nog generellt att staten inte ska äga speciellt många verksamheter. Politiskt styrda bolag tenderar att inte vara konkurrenskraftiga (om det inte råder monopol). Jag tror generellt att man kan säga att politiker inte är bra affärsmän.

Ett bevis för detta kan ju bara att apoteken såldes alldeles för billigt.

Jag tycker definitivt att alliansen gör rätt som ser till att privatisera så många företag som möjligt, men de borde se till att få bra betalt för dem. Inte bara sälja dem för säljandets skull.

cruella sa...

Vi får väl se hur det blir. Statliga monopol ska vara väldigt noga övervägda, om de ska finnas alls. Jag är inte så säker.

Kajsa Bergman Fällén sa...

Jag tror det kan vara bra att staten äger viss verksamhet, men ska man nu sälja ska det självklart inte vara till dumpade priser!