När vårterminen började stod ungarna upp i överfulla bussar som saknade sittplatser medan bussarna halkade omkring på de hala vintervägarna. Efter några veckor satte man in extrabussar så alla ungar fick sitta åtminstone. Annars har jag fått uppfattningen att många barn är nöjda med att gå i skolan inne i Gnesta. Det har varit spännande och roligt att få nya kompisar och undervisningen har fungerat bra.
Men egentligen är ju inte det här någon särskilt bra lösning. Att ha barnen åkandes ute på vägarna är ett dåligt alternativ av flera olika skäl - säkerhetsmässigt, miljömässigt och för skolbussarna är ett ställe där det inte finns några vuxna och ett utmärkt ställe att frysa ut och mobba.
På sikt är det också ytterligare ett sätt att långsamt döda ytterorterna. Att det finns en skola är viktigt när barnfamiljer funderar på var de ska bo.
Kort sagt - det gynnade inte Björnlunda, Stjärnhov, Laxne, miljön eller barnen att femmorna och sexorna flyttades in till Gnesta.
Hur det blir efter valet är det ingen som vet. Flera familjer valde, naturligt nog, skolor på närmare håll - flera av dem som tidigare hade barn i skolan i Stjärnhov hade närmare till skolor i Flens kommun istället för Gnesta och barnen fick börja där istället. Jag förstår och respekterar det beslutet, men samtidigt innebär det förstås att Kvarnbackaskolans elevunderlag minskade ytterligare och att skolan hamnade i en än mer besvärlig sits. Henric Sörblad (m) får det i dagens tidning att låta som om detta är den stora anledningen till att det inte finns mellanstadier i ytterskolorna. Det stämmer knappast, även om det komplicerar bilden något. Det var allianspolitikernas beslut som lade ner de två mellanstadieklasser, inte föräldrarnas skolval.
Klart är väl i alla fall att beslutet om återinförande av klass fem och sex i ytterorterna måste fattas tillsammans med föräldrar, lärare, elever, tjänstemän och politiker. Vad blir egentligen bäst för alla inblandade? I både Stjärnhov och Laxne är dessutom elevunderlaget inte något vidare, hur får vi ihop klasser där?
På sikt är det svårt att få det att fungera, inflyttningen till ytterorterna måste öka. Det går inte att satsa enbart på Gnesta centralort, det måste satsas även i Björnlunda, Stjärnhov och Laxne. Något jag brinner särskilt för är pendeltåg till Björnlunda. Det är inte någon ny fråga utan den har varit uppe tidigare under åren. Har jag förstått saken rätt skulle Björnlunda vara ett utmärkt ställe att dra tåget till. Banvallen ligger i en sådan höjd att det gör det ganska okomplicerat att bygga en perrong. Signalerna i signalsystemet är placerade på ett passande sätt. Jag kan uttrycka mig på fel sätt här, järnvägsspråket är jag inte så bra på, men kontentan är i alla fall att det är relativt okomplicerat att dra tåget vidare från Gnesta till Björnlunda. Stjärnhov skulle vara svårare, pga banvallens läge och signalernas placering.
Sen är det förstås ingen superenkel sak att dra om ett tåg förstås. Trafik ska planeras och allt det där. Men det verkar åtminstone långt ifrån omöjligt. Sedan skulle vi få se på inflyttning i ytterorterna! Om Laxne, som ligger vid sidan av, skulle gynnas är kanske inte troligt, men både Björnlunda som skulle få tågförbindelse och Stjärnhov som skulle få en mil närmare pendeln skulle få ett rejält lyft. Det är jag säker på.
Frågan verkar dock helt död i Gnesta kommun. Jag har inte hört något parti mer än miljöpartiet driva den och inte ens vi har drivit den särskilt hårt (åtminstone inte på senare år). Varför? Nej, det är helt klart dags att ta upp denna fråga igen. På allvar. Sedan kommer vi inte ens behöva diskutera nedläggning av skolor och avfolkning av landsbygd och ytterorter.
2 kommentarer:
Behålla upp till femman tycker jag låter mest logiskt i och med att man börjar med b-språk i sexan, vilket kräver en annan lärarkompetens. Jag vet att det på vissa håll löses genom att b-språkslärare flänger runt till olika skolor för att pussla ihop en b-språkstjänst i sexan, men det är oftast ingen stabil lösning.
Ja, sexorna har tidigare åkt in till Gnesta för språkundervisning och som snacket går nu verkar det nästan som om det är bäst att ha kvar sexorna inne i stan. Tyckte också att det var superbra för min äldsta att börja högstadiet i sexan som man gjorde i hennes skola, blev nästan en mjukare övergång än att komma dit i sjuan...
Skicka en kommentar