måndag 7 juni 2010

Tant Spenats vedermödor

Det går väldigt långsamt nu. När jag väl är vaken. Har drabbats av en förlamande trötthet och sov i natt 15 timmar totalt, var uppe en sväng på kvällen igår bara, sen tillbaka i säng igen för att somna om utan problem. Den här omgången cellgifter har verkligen tagit på mig, har ont och är stel och trött. Men jag ska inte klaga, jag känner mig väldigt lyckligt lottad ändå, det kunde varit värre än så här, helt klart. Illamående och annat skit har jag ju sluppit åtminstone.

Försöker röra på mig så mycket som det bara går, det känns som om det hjälper lite i alla fall, även om det också är jobbigt såklart. Det blir inga Friskis och Svettispass, men lite försiktigt trädgårdsarbete som inte är så tungt försöker jag ägna mig åt. Så gott det går, jag är också väldigt svag i musklerna så jag orkar inte så värst mycket.

Hur som helst så tog jag med mig oktobermammornas presentkort till Plantagen i lördags. Hade ju tänkt köpa en magnolia men efter mycket funderande hit och dit hittar jag inte riktigt någon bra plats så tills jag klurar ut det där fick det helt enkelt bli något annat. Jag har ju många kärlekar i trädgården och en av dem är pioner. Pioner är ljuvligt vackra när de blommar, ganska lättskötta och inte gillar sniglarna dem heller. Dessutom finns det ju så många olika sorter att välja mellan. Från de vanliga bondpionerna till exklusiva asiatiska rariteter.

De här två fick följa med mig hem:


När de blommar nån gång i framtiden ska de se ut som på bilden nedan. Den till vänster var någon sorts doftpion, den till höger en exklusiv japansk trädpion. Hjälp, jag får lite prestationsångest nu. Ska jag få den att överleva? Den såg inte så glad ut efter att ha blivit nedgrävd på lämplig plats i rabatten. En känslig liten exklusiv planta. Håll tummarna! Bladen är vackert röda och den är riktigt fin även utan blommor, men när den blommar kommer den nog bli storslagen... Och även den andra pionen med rosa och vita blommor blir nog hur vacker som helst!

Den här lilla alpastern fick också följa med hem. Nike valde den och den är nu hennes lilla blombebis som hon sköter varje dag... inte! Men jag lovar att ta hand om den också :-).


Nu blommar alla alliumbollarna och de är så fina! Bin älskar dem. Undrar om något av de bin som kommer hit är det kungliga brudparets eller har de alla bin de fick instängda på Haga slott?


Och i odlingsbäddarna växer det så det knakar. Smakade lite på rucculan idag, bladen är rätt små än men jag var tvungen att gallra lite och det som jag gallrade bort smakade i alla fall supergott. Kan inte salladen växa lite snabbare?

Om man tittar på den här bilden kan man ju tro att vi bor i tropikerna med stor pool och fotbollsplan nedanför balkongen. Men det är bara en gammal azalea hibiskus full med bladlöss som jag aldrig tycks bli av med, en simpel liten pool och ett mycket litet fotbollsmål. Men vi trivs bra i alla fall :-).


Sådan har tant Spenats dag varit idag. Inte gjort många knop. Orkar inte. Men det går väl över hoppas jag.

5 kommentarer:

edrun sa...

Jag tycker att blomman nederst ser ut som en hibiskus. Kan det vara det månntro? Ni ser ut att ha en riktigt mysig trädgård!

Kajsa Bergman Fällén sa...

Haha, ja men det är en hibiskus såklart. Jag är trög idag. Äger inte ens nån azalea men läste om japanska azaleor till trädgården igår, så jag var nog helt inne på det bara :D

Sabina sa...

men så fina pioner du hittade!! gillar också pioner, lätta o vackra.. har *funderar* fem olika här hos oss.. ingen av dom så flotta som de du hittat!

håller tummarna att din japanska trädpion ska växa sig stark o vacker! gör den säkert.

tycker vila o lätt trädgårdsarbete låter bra. pilla med fingrarna i myllan ger näring åt ens själ! i alla fall min ;)

dina alliumbollar är vackra! alltid gillat dom men inte vetat vad dom hette, nu vet jag så tack för det!!

kramar o tankar

Anna sa...

Vilka fina Alliumbollar! Blev grön av avundsjuka :/ Satte lökar för några år sen, men dom blev inte alls så där fina - finns kanske olika sorter förstås... Men sen kom dom aldrig tillbaka. :(

Kajsa Bergman Fällén sa...

Sabina - har också fem nu! Trädpionen såg lite gladare ut idag. Lite.

Anna och Sabina - säg till om ni vill ha frön. Den här sorten förökar sig i ren galenskap dock. Men det tar några år innan de kommer upp på riktigt verkar det som.