torsdag 16 september 2010

Gnesta-alliansens tidning

Dagen idag har varit rätt märklig. Det började med att jag klev upp redan klockan fem för att åka in till Gnesta där vi delade ut material idag. Vädret var minst sagt ombytligt, sol, regn, sol, regn - en jättevacker regnbåge vid Årstaberg och i Stockholm hade det regnat så mycket att bussen gjorde svallvågor när den körde genom pölarna. Fikarasten ackompanjerades av hovklapper då kungens alla hästar och vackraste vagnar skulle ut och luftas och skrittade förbi. Lyckades springa på två gnestatweeps, fick sällskap med @selanna på pendeln in till stan och sprang på @jonasmauritzson ute på stan (i Stockholm alltså). Det var ett axplock av de inledande märkliga händelserna.

Sen kom jag hem på eftermiddagen. I tidningen låg Gnesta-alliansens egenproducerade tidning "Rapport från Allians från Gnesta - tillsammans skapar vi en bättre framtid". Den handlar inte så värst mycket egentligen om vad alliansen gjort. Eller det gör den väl, men det är rejält förskönat det mesta. Sen är det mest självförhärligande ganska tomt skryt och en evig klagan över hur dumma de där partierna i oppositionen är. Ofta kryddat med felaktigheter och raljerande. Här kommer ett axplock för er som inte bor i kommunen och inte får njuta av att läsa detta mästerverk:

"Tack vare mycket god ekonomisk följsamhet slog Allians för Gnesta till bromsarna redan tidigt under 2009. I ett sånt läge måste man förstå skillnaden mellan låg- och högkonjunktur, något oppositionspartierna i Gnesta tyvärr inte verkar göra. De har genom åren använt allt utrymme som vi under 2008 trodde skulle kunna vara ett framtida överskott. Men Alliansen hade redan då insett att världsekonomin höll på att ändras - men det gjorde inte oppositionen!"

(kategori tomt skryt och dumdrygt förtal)

"Ett för kommunen glädjande och lika viktigt beslut som blivit klart under senaste året, det är den planerade upprustningen av väg 57... att Henric lyckats förhandla fram det här avtalet - inte bara med de åtta kommunerna i vårt län utan också med grannlänet! - det var också social ingenjörskonst på hög nivå. Många inser nog inte vad en liten kommun riskerar, om nyckelpersoner som nätverkat länge och byggt upp ett förtroendekapital i länet helt plötsligt byts ut mot "nybörjare".

(min kommentar - kanske vore det bäst att låta Sörblad bli kung eller diktator istället? Så vi inte riskerar att gå miste om hans omfattande kunskaper i social ingenjörskonst ;-D)

"Synd bara att allt ska ta så lång tid ibland! Det verkar gå snabbare att planera och bygga en ny barnstuga än att få LSS-lagen ändrad! suckar Ingalill Fredriksson som under mandatperioden haft glädjen att få öppna en ny och fräsch förskola i Björnlunda."

(min kommentar - som ingen ville ha, vilket ledde till att alliansens lovade att både nya och gamla förskolan finnas kvar, men sen stängde de den nya i alla fall. Så kan det gå om man tror på alliansens löften. Förresten har det väl hetat förskola och inte barnstuga nu i ganska många år.)

Mittuppslaget ägnas helt åt att raljera med hjälp av egenpåhittade citat från oppositionen. "Ibland kanske lite tillspetsat för ökad tydlighet"

Till exempel säger oppositionen följande enligt Alliansen. Ja lite tillspetsat dårå:

"Att flytta två högsta årskurserna (5 & 6) till centralorten är bara första steget i en dolsk plan för att helt ta död på landsbygden. Alliansen struntar helt i folks protester"

Mitt något tillspetsade svar från Alliansen får nog bli:

"Ja det är helt korrekt. Vi tänkte först att ni skulle gå på det där med att det handlade om pengar, men sen när alla föräldrar blev så himla arga fick vi hitta på något annat, ja, och då kom vi ju på det där med pedagogiken. Att landsbygdens barn gick i för små klasser och inte fick den undervisning de behövde. Det var ju lite svårt för er att protestera mot hehe. Och det där med bussningen funkade ju bra, det såg ju Ingalill under den vecka hon åkte buss också. Det är så mycket trams bland dagens föräldrar numera, ungarna ska ha säkerhetsbälten och allt. Överdrivet! Tacka vet jag hur det var på vår tid, då gick vi 14 mil till bussen som gick på gengas och sen fick vi åka på taket och inte tog vi skada av det. Nej sluta gnäll ni otacksamma landbygdsbor. Flytta in till Gnesta om det inte passar. Förresten har vi valfrihet i den här kommunen, ungarna kan välja mellan Freja och Freja. Va? Samma skola? Nej absolut inte. Det vet vi ingenting om. Ingenting alls. Vi har valfrihet. Det gillar vi. Punkt."

Resten av tidningen sparar jag till en annan grå dag då jag behöver piggas upp lite.

4 kommentarer:

Göran Benedicks sa...

Ja det finns nog en del skryt. Jag vill dock som medredaktör framhålla att det du mest kommenterar har skrivits av Bo Wingård och Henric Sörblad. Själv har jag skrivit en bit, som handlar om ytterområden men inte fått mitt namn nämnt!

Så orättvist kan det vara! Men kanske ligger det något i tiden för folket att det finns kungar!

Det enda som jag på ett ödmjukt vis skulle vilja protestera mot i din kria är det där med valfrihet.

Det kommer aldrig de närmaste åren finnas ett gymnasium i Björnlunda. Det är ju det du kräver med "din" valfrihet!

Eftersom det ofta är FP som talar om valfrihet så gäller vår tolkning. Dvs du kan sätta dina barn i vilken klass som helst som finns i landet och kommunen betalar grundavgiften. T ex gick min dotter i Nacka på Mediagymnasiet. Kommunen betalade rubbet! Så är det knappast i alla kommuner.

Det är något helt nytt att valfrihet innebär att man själv kan bestämma vilken skola som finns lokalt! Det är fullständigt absurt! Det får du hitta på något annat namn för!

Kajsa Bergman Fällén sa...

Äsch Göran jag raljerade bara, precis som ni gjorde. Läste din artikel om ytterorterna och det vet du nog att jag håller med dig i sak. Fast jag tycker er ton i tidningen var rätt trist faktiskt, om ni nu levererat så mycket bra kunde det väl räckt att ni talat om det utan att att behöva gnälla på oppositionen i var och varannan mening? Jag tolkar det som att ni inte gjort så mycket faktiskt :)

Vi i mp är förresten väldigt mycket för valfrihet, vi tycker att det vore bra om det fanns möjlighet att välja var man vill gå femman åtminstone också. Det talades mycket om valfrihet när skolfrågan var uppe och det var inte du som pratade om valfrihet då särskilt mycket.

Kukka sa...

Och jag som inte ens fått tidningen :-D

Kajsa Bergman Fällén sa...

Du kan säkert få ett eget ex på torget imorgon :D