onsdag 7 oktober 2009

Femmor och sexor flyttas in till Gnesta

Det finns inget riktigt underlag, inga riktiga siffror eller någon plan. Det finns en massa snack om ekonomiskt ansvar, barnens bästa och kris i ekonomin.

Ikväll togs beslut om att femmor och sexor i ytterskolorna inom en mycket snar framtid ska flyttas till Freja- eller Dansutskolan. Resultatet av voteringen blev 15 - 15 och en ledamot lade ner sin röst. I ett sådant läge är det fullmäktiges ordförandes röst som avgör och eftersom ordföranden, Bo Wingård, biföll förslaget röstades det alltså igenom.

Jag tror att antalet åhörare var ännu fler idag än förra veckan, detta engagemang från föräldrar och boende på kommunens mindre orter tycker jag är fantastiskt. Tappa inte det nu utan fortsätt kämpa! Har en känsla av att den här frågan inte är överspelad på länge, länge än. Den kommer med all säkerhet bli Gnestas hetaste-valpotatis.

2 kommentarer:

Anonym sa...

det kommer säkert bli en valpotatis. fast beslutet kommer nog inte rivas upp efter valet tyvärr. Sen är det så att hade det vart sossarna som styrt, hade dom också drivit igenom detta förslag, dom säger bara emot för sakens skull. Det är synd att det nu blir som det blir, men vart skulle man spara annars? har ni miljöpartister något förslag?/jonas

Kajsa Bergman Fällén sa...

Frågan är om det är ett beslut som handlar om ekonomi eller om "pedagogik". Det har i alla fall inte jag fått klart för mig. Dessutom har man "hämtat hem" i stort sett hela det belopp som skulle sparas från början dels pga prognoserna ser ljusare ut nu än när det ursprungliga förslaget gjordes och dels genom tillskottet till kommunerna som ju delas ut för att slippa spara på omsorgen. Dessa pengar vill alliansen istället använda till t.ex. pensionsavsättningar (enligt Sörblad på KF 28/9).

Så förutsättningarna är helt annorlunda än de var i maj i år. Dessutom känns det oklart om man verkligen kommer spara några pengar alls, inga siffror har presenterats på detta. Det enda som nämnts är att man kommer att kunna spara in 3,5 miljon på 7 lärartjänster. Ganska luddigt alltså.

Där tycker jag man skulle börja innan man ens funderar på att driva igenom förslaget. Utred ordentligt först, blir det ens en besparing?

Hur påverkas "besparingen" av de tio barn som flyttas från Kvarnbacka till Dunker t.ex?