fredag 4 december 2009

Mats-Eric Nilsson i Gnesta igår kväll

Igår kväll hade vi Mats-Eric Nilsson på besök i Gnesta. Miljöpartiet arrangerade och det var kanske 70 personer på plats.

En bra och viktig föreläsning, kanske inga nyheter direkt för den som läst boken, men detta ämne är det ändå bra att ständigt påminnas om för det är så lätt att, när man väl står där i affären, lockas av väl uttänkta budskap som spelar på känslor. "Bakade på äkta smör" köpte jag förra julen pepparkakor som var. Det innebar i praktiken några ynka procent smör. Eller rostbrödet Lyxa som jag skrev om för ett tag sedan. Trött, sliten, stressad är man står i affären - det är ibland svårt att ha huvudet på skaft, så visst är det nog bra att bli påmind ibland.

Det som gjorde starkast intryck var ändå filmen som vi fick se om kycklingarnas så kallade liv. Eller rättare sagt, när de ska tas till slakt. Då föses de upp på ett löpande band med hjälp av en sorts snurrande skovel. Många överlever förstås inte, eller blir svårt skadade - hela 1,3 miljoner kycklingar är så svårt skadade alternativt självdöda och går inte att använda. Varje år. Av totalt 80 miljoner som slaktas årligen.

Allt har ett pris, den billiga maten kostar kanske lite för oss konsumenter, och det är trevligt att kunna köpa kycklingkött för en hundralapp kilot, men någonstans i kedjan är det någon som betalar. Kycklingarna.

Läser i dagens tidning om bonden som varit ekologisk grisbonde men lagt ner eftersom det var så olönsamt. Nu har hon nötdjur istället. Med den senaste veckans gris-chockande hoppas jag att människor inser detta, att vi äter billigt kött på djurens bekostnad. Djuren misshandlas och lever ett ynkligt, ovärdigt liv för att vi ska kunna köpa billiga fläskkotletter. Är det vettigt?

Jag hoppas fler och fler inser att vi är inne på en helt galen väg.

Inga kommentarer: