lördag 2 januari 2010

Missa inte Miljöresan

Miljöresan är en teve-serie som helt gått mig förbi tills jag snubblade över programmet på SVT Play här om kvällen. Fyra av åtta avsnitt har hittills visats, det första avsnittet ligger ute till och med torsdag nästa vecka så skynda dig att se det innan det är för sent.

David de Rothschild är äventyrare och miljökämpe och reser i programserien runt för att ta reda på hur de produkter vi använder dagligdags tillverkas, vilken effekt det har på miljön och hur vi kan göra för att belasta miljön mindre, bara genom att välja rätt produkter.

I första programmet handlar det om choklad, sedan om bomull, guld och pappersservetter. Kommande program ska handla om flaskvatten, mobiltelefoner, lax och glödlampor.

Programledaren råkar vara arvtagare till en enorm förmögenhet, men verkar ha gått sin egen väg och leder det hela med nyfikenhet, humor och engagemang.

Vissa saker kände jag redan till men det är alltid bra med en påminnelse då och då. Om hur mycket vatten som behövs för att odla bomull och hur mycket bekämpningsmedel som används till exempel. Annat är helt nytt för mig - som att resterna från bomullsproduktionen (och det är MYCKET som blir rester) blir djurfoder och att vi på så sätt ändå får i oss den hårt besprutade produkten genom att äta kött och dricka mjölk.

Att rovdriften på miljön särskilt drabbar de allra fattigaste och sämst lottade i samhället står också klart när man tittat på programserien. De som arbetar i den miljövidriga hanteringen och de som bor i närheten. Indianerna vars land skövlas för att utvinna guld som man får ur dagbrott som aldrig läggs igen utan förblir öppna sår i landskapet.

Så missa inte den här serien, sänds som sagt på SVT Play, men skynda skynda om du vill se det första programmet om choklad.

4 kommentarer:

Anna sa...

Det låter som en serie de flesta borde se, jag ska försöka hämta in på SVT Play. Det finns en annan "miljöserie" som går nu, också på SVT. "Mitt nya liv i Skottland" heter den. Om marinbiologen Monty som bosätter sig på vischan i Skottland och ska bli torpare. Planen är att bli självförsörjande, odla det han behöver och föda upp djur. Han var så glad och optimistisk att man blev glad av att se programmet! Vi skulle alla behöva leva lite mer som Monty.

Kajsa Bergman Fällén sa...

Den har jag sett förut i alla fall några avsnitt av den, den var klart sevärd!

Anne-Lie sa...

Nu har jag tittat på de fyra första programmen. Skrämmande att USA ligger så långt efter i miljötänkandet och att även vi har så liten insikt i hur vi väljer påverkar så många oskyldiga, men heller inte helt lätt att vara miljövän fullt ut. Ekologiskt är ju ofta så mycket dyrare, så även om man vill göra rätt , har man inte alltid råd. :( Men guld klarar jag mig utan :)

Kajsa Bergman Fällén sa...

Ja guld kände jag att det inte var något större problem för mig:-).

Visst känns det som om USA ligger efter! Särskilt det där med pappersservetterna, det kändes ganska svårt att applicera på Sverige där jag inbillar mig att vi kommit bra mycket längre. Eller är jag naiv nu?

Det är otroligt svårt att göra rätt hela tiden, att tänka på allt. Ibland nästan omöjligt... men man kan ju i alla fall försöka göra sitt bästa efter sina förutsättningar.