måndag 25 oktober 2010

Sörmland runt med buss


Imorse tog jag bussen till Nyköping. Dags för datortomografi med kontrast igen inför nästa läkarbesök. Kontraströntgen är jättekul. Eller inte. Först måste du dricka en halvliter vatten, det är inget större problem för mig tycker jag. Sen får du en nål satt i armen där kontrastvätskan ska sprutas in. Ibland går det bra. Idag gick det mindre bra. Fyra stick krävdes innan den satt som den skulle och kärlet höll. Jag är inte särskilt stickrädd, eller rättare sagt inte det minsta stickrädd, men det är ändå inte så kul att ligga där medan de håller på och meckar. För att inte tala om alla plåster som måste dras av sedan...

När nålen väl sitter där den ska får man åka in och ut ur bågen eller röret eller vad man ska kalla det. Det är ingen sån där lång tunnel alltså, utan en helt o-klaustrofobisk apparat. Se bilden ovan. Under tiden ska du andas in och hålla andan och andas ut. Allt högst pedagogiskt förklarat under tiden via högtalare. Sedan är det dags för kontrastvätskan. Att få den är sådär lagom kul, det känns helt enkelt som om du kissar på dig. Det är väldigt svårt att ligga stilla och hålla andan när det känns som om du kissar på dig. Kroppen vill bara iväg i riktning mot toaletten. Lyckligtvis försvinner känslan ganska snabbt. Ja, det är väl det hela. Sen är det klart, bara att klä på sig och ge sig i väg.

För min del blev det en kort sväng på stan i Nypan. Födelsedagspresenter till den minsta ligisten inhandlades, en macka till mig själv och så hann jag med en latte också. Sedan vidare till nästa buss - den mot Eskilstuna. En och en halv timme senare och hundra kronor fattigare var jag framme. Dags för herceptinbehandling och lite gnäll till "min" sköterska Anna om min kliande arm, jag fick tavegyl med mig hem så ska vi se om det hjälper. Ska testa att ta till natten så kanske jag klarar en natt med lindad arm...

Till sist bussen hem igen, med ett byte i Sparreholm som jag hann med tack vare att bussen från Flen var sen. Eskilstunachauffören tyckte nämligen att det var en bra idé att kolla om några ungar tjuvåkte. Han hade dock missat att de ungar som haft busskort som bara gällde inom Eskilstuna kommun redan hade klivit av. Det tog en stund. På en redan försenad buss. Kundfokus när det är som bäst. Men det gick ju som sagt, vilket väl mest var tur.

På det stora hela gick det bra i alla fall. Det blir rätt dyrt att åka buss i Sörmland, det är knappast billigare än att köra bil, knappt ens om man är en ensam person. Bussarna går sällan och bytena krånglar nästan alltid, särskilt mellan Eskilstuna och Flen-bussen verkar det inte finnas någon som helst samordning, ibland råkar de två bussarna på varandra i tidtabellen men oftast inte. Jag har klagat över det tidigare, och jag kommer fortsätta klaga. Jag tycker att det är bedrövligt helt enkelt. Det borde gå att åka buss i det här länet på ett vettigt sätt. Det borde gå att ta sig till länets enda sjukhus på ett smidigt sätt från alla andra orter, även med buss.

4 kommentarer:

Lisa sa...

Hihi blir full i skratt åt din beskrivning av att det är svårt att hålla andan om det känns som man kissar på sig.

Precis så var det när jag gjorde min bukröntgen (som ju resulterade i att jag fick diagnosen cancer). Himla konstig känsla.

Du jag ser att du har fel adress på länken till mig.
Det ska vara www.lisasfunderingar.se för bloggworldsidan du har (Med borrelia i blodet och cancer i cellerna) ligger tyvärr nere då bloggworld har problem.

Kram Lisa (Shakiro på cancertjejerna)

Linda sa...

Det borde gå att köpa busskort även för vuxna som gäller i hela kommunen eller länet, till fast månadsavgift!

Kan SL kan väl fan LT?

Tullan sa...

Håller med dig, kontraströntgen är inte så värst kul. Fast jag har alltid behövt dricka 1 _liter_ kontrastvätska. Det är bedrövligt att få i sig så mycket. Fast den värsta undersökningen var ändå MRT hjärna *ryser*.
Det låter som en hel vetenskap att åka buss så där och så dyrt!

Kram, Tullan

Kajsa Bergman Fällén sa...

Lisa, jag ska ändra länken så fort jag får tummen ur :D

Tullan, jag ska göra MRT nästa vecka, ser INTE fram emot det.